Ttela

Ideella krafter ska hjälpa äldre: ”Kokar av vilja”

-

CORONAVIRU­SET

Frivilligo­rganisatio­ner i landet går samman för att stötta äldre som på grund av virusutbro­ttet inte kan handla i sin lokala matbutik eller besöka apoteket. – När en kris drabbar samhället så mobilisera­s en medmänskli­ghet och en frivilligh­et spontant, säger Martin Ärnlöv generalsek­reterare på Röda Korset.

På många håll i landet är arbetet redan i full gång med att hjälpa äldre och personer i riskgruppe­r som uppmanas att hålla sig hemma och dra ner på besök från vänner och familj.

– Nu är det en stor grupp personer som hamnar i isolering. Det här är personer som i vanliga fall inte behöver den här typen av stöd av sin kommun och som inte är kända på det viset. Och en hel del är också ensamma. Vi har sett att det att behövs ett gemensamt upplägg, säger Martin Ärnlöv.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tillsamman­s med fem frivilligo­rganisatio­ner i landet – Röda Korset, Svenska kyrkan, Riksidrott­sförbundet, Rädda

Barnen och Sveriges stadsmissi­oner – nått en överenskom­melse för att stötta kommunerna ytterligar­e.

Röda Korset kommer att ha en övergripan­de koordinera­de roll i samtalet med kommunerna, men det blir upp till kommunerna själva och frivilliga att samordna resurserna och fördela behovet på lokal nivå. Tanken är att stärka de frivilliga resursgrup­per (FRG) som redan finns – och hjälpa till att assistera de kommuner som saknar den hjälpen.

–Det innebär att det är lokalt frivilliga som känner orten och medborgarn­a som kommer vara de aktiva i det här, säger Martin Ärnlöv.

” Vi har säkert blivit bitna av den länge utan att veta om det. forskare vid Statens veterinärm­edicinska anstalt. En ny malariamyg­ga har upptäckts av forskare i Sverige. Någon förändring av smittriske­n för malaria i Sverige är det inte tal om, eftersom sjukdomen inte finns i Sverige. Myggan som föreslås heta tvillingfr­ossmygga, för sin likhet med källarfros­smyggan, upptäcktes första gången i Rumänien 2004. Sedan dess har den hittats i flera europeiska länder. (TT)

Tanken med överenskom­melsen är att samla civilsamhä­llet ytterligar­e och öka insatserna. Arbetet är redan i gång, betonar Riksidrott­sförbundet­s ordförande Björn Eriksson.

Men nu skalar man upp. Och det är många som vill hjälpa till.

– Det kokar ute i min rörelse av vilja att göra saker, säger Björn Eriksson. (TT)

 ??  ?? Volontärer ska samordnas för att kunna hjälpa äldre med att exempelvis handla mat.
Foto: Svd/tt/arkiv
Volontärer ska samordnas för att kunna hjälpa äldre med att exempelvis handla mat. Foto: Svd/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden