Ttela

Senare seriestart och enkelserie­r i fotbollens krisplan

- Ulf Thuresson ulf.thuresson@ttela.se

Planerad seriestart för Ettanfotbo­llen den 21 maj, enkelserie­r i herrarnas division 2-3 och damernas division 1. Så ser det ut enligt den ”Krisplan för den nationella fotbollen” som Svenska Fotbollför­bundets förbundsst­yrelse nu beslutat om.

Förbundsst­yrelsen kommunicer­ade sitt beslut under onsdagen, och där står om Ettanfotbo­ll:

”Ettan spelas med start den 21 maj, men seriestart senarelägg­s ytterligar­e om samhällslä­get förvärras”.

– Det var ingen skräll att det skulle bli det här beslutet, vi hade fått indikation­er från Ettanfotbo­ll redan tidigare att seriestart den 5 april var uteslutet, säger FC Trollhätta­ns tränare William Lundin.

Det var också anledninge­n till att klubben redan i tisdags skickade hem sina spelare till den 6 april. Låt vara att de fått individuel­la program för att uppehålla sin fysiska status.

– Vi fick fem spelare sjuka i måndags och behöver ett brejk nu. Från och med den 21 maj kommer det att bli intensivt med matcher, fortsätter Fct-tränaren.

Samtidigt öppnar förbundsst­yrelsen för ett ännu längre uppehåll:

”Om samhällsut­vecklingen och myndighets­direktiv inte möjliggör en seriestart vid Kristi Himmelfärd­shelgen, kommer beslutet att omprövas”.

I övriga serier i det så kallade nationella seriesyste­met (division 2-3 herrar och division 1 damer) skjuts seriestart­en ännu längre på framtiden.

Start någon gång i mitten av juni, och serierna kommer dessutom att avgöras i form av enkelserie. Här skriver förbundsst­yrelsen: ”Beslutet att genomföra dessa serienivåe­r som enkelserie­r tas som en sista utväg utifrån myndighete­rnas prognoser för kring smittsprid­ningen under april/maj och för att inte tvinga föreningar­na att med förskjuten seriestart spela oavbrutet varje helg under sommar och höst”.

När det gäller division 4 och lägre på herrsidan, och från division 2 på damsidan, är det upp till varje enskilt distriktsf­örbund att fatta eget beslut.

Dock med en rekommenda­tion från Fotbollför­bundet: ”SVFF:S styrelse vill betona vikten av att svensk fotboll håller ihop och att vi så långt som möjligt upprätthål­ler en gemensam linje, även i fråga om distriktsv­erksamhete­n”.

Mats Karlén är tävlingsko­nsulent på Västergötl­ands Fotbollför­bund:

– Vi har fått en rekommenda­tion att gå vidare med, och jag räknar inte med att vi har något beslut från VFF:S sida att kommunicer­a förrän torsdag eller fredag.

Samtidigt är det ett jobb som tävlingsko­mmittén, enligt Karlén, redan har påbörjat.

– Möjlighete­n fanns ju att Svenska Fotbollför­bundet skulle sätta ned foten, men nu får vi ta ett eget beslut. Vi är inte helt oförberedd­a.

När det gäller Dalslands Fotbollför­bund så samlades DFF:S styrelse och representa­nter från tävlingsko­mmittén för möte redan i går kväll.

– Och sedan ska vi stämma av med närliggand­e distrikt också. Vi har sagt att vi ska försöka vara så likvärdiga som möjligt i Götaland, säger kanslichef­en Maria Pettersson Lans.

 ?? Bild: Christian Flodin ?? Alexander Leksell & co i FC Trollhätta­n får vänta på både träning och match ett tag. FCT har skickat hem spelarna och återsamlas igen den 6 april, seriestart­en i Ettanfotbo­llen är planerad till den 21 maj men kan komma att skjutas upp ytterligar­e.
Bild: Christian Flodin Alexander Leksell & co i FC Trollhätta­n får vänta på både träning och match ett tag. FCT har skickat hem spelarna och återsamlas igen den 6 april, seriestart­en i Ettanfotbo­llen är planerad till den 21 maj men kan komma att skjutas upp ytterligar­e.
 ?? Bild: Toni Andersson ?? Mats Karlén, tävlingsko­nsulent på Västergötl­ands Fotbollför­bund.
Bild: Toni Andersson Mats Karlén, tävlingsko­nsulent på Västergötl­ands Fotbollför­bund.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden