Ttela

Frågor och svar om OS 2020/21

Till slut tvingades även sommar-os i Tokyo erkänna sig besegrat av coronaviru­sets framfart. Men vad innebär flytten av OS? TT försöker här ge svar på några av frågorna.

-

Några exakta datum finns inte, men någon gång nästa år är planen. Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) säger att OS skjuts upp till ett datum ”efter 2020 men senast sommaren 2021”.

Japans premiärmin­ister Shinzo Abe föredrar att man skjuter upp OS runt ett år, och någon gång kring juli-augusti borde ligga bra till. Det har också funnits uppgifter om att våren 2021 finns som alternativ. Men det kan dels vara för kallt att ha OS i mars eller april, dels kan det bli svårt att få med många stjärnor.

Nba-basketen pågår till exempel in i juni och flera fotbollssä­songer tar slut i maj. I juni och juli kan det också krocka med flera tävlingar, som framflytta­de herr-em i fotboll liksom flera majortävli­ngar i golf.

Ett sommar-os har faktiskt aldrig tidigare skjutits upp. Däremot har tre spel ställts in (1916, 1940 och 1944) på grund av första respektive andra världskrig­et. Sedan 1948 har sommar-os alltid arrangerat­s var fjärde år.

Enligt experter, som nyhetsbyrå­n AFP hänvisar till, kan flytten komma att kosta arrangören motsvarand­e runt 60 miljarder kronor. Det är ungefär halva den totala kostnaden hittills för OS som ligger på runt 120 miljarder kronor.

Det verkar bli ett senare problem. När Os-flytten meddelades i tisdags sade IOK att man ännu inte har hunnit diskutera saken.

– Det här handlar om att rädda liv, sade IOK:S ordförande Thomas Bach.

Det som troligen framkallar mest huvudvärk är det rent logistiska.

Bland annat måste man boka om miljontals hotellrum och inte minst lösa idrottarna­s boende. Efter spelen skulle nämligen Os-byn ha gjorts om till bland annat lägenheter, som redan är sålda.

Avtalen med arenor och andra platser som är tänkta att användas under OS måste också omförhandl­as.

– Ett flertal viktiga arenor som vi behöver använda till OS kommer eventuellt inte längre vara tillgängli­ga, sade Iok-ordförande­n Thomas Bach i söndags.

Om vi börjar med fotbollen så har också herrarnas fotbolls-em flyttats till 2021 och ska hållas 11 juni–11 juli. Det är ett stort tveveneman­g som OS inte kan flytta på. Däremot kommer damernas EM 2021, planerat till 7 juli–1 augusti, få flytta på sig, antagligen ett helt år framåt.

Två andra mästerskap i stora sommaridro­tter som lär behöva

” Efter spelen skulle nämligen Os-byn ha gjorts om till bland annat lägenheter, som redan är sålda

flyttas är sim-vm och friidrotts-vm. Simningen är planerad att gå i Fukuoka i Japan 16 juli–1 augusti och friidrotte­n i Eugene, USA 6–15

 ??  ?? IOK:S ordförande Thomas Bach hoppas snart kunna presentera datumet för OS.
IOK:S ordförande Thomas Bach hoppas snart kunna presentera datumet för OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden