Ttela

Beslutet kan förlänga guldhoppet­s Os-karriär

- Fredrik Shayn Scherman/tt

OS i Tokyo flyttas fram. Det får medaljhopp­et Max Salminen att hoppas på en ny chans för finnjolle – och därmed honom själv – i Paris 2024. – Det kommer säkert ge ytterligar­e eld till den diskussion­en, säger seglarstjä­rnan.

Han tog Os-guld i starbåt tillsamman­s med Fredrik Lööf i London 2012. Sedan försvann den discipline­n från det olympiska programmet. Samma öde är det bestämt att Max Salminens nuvarande klass finnjolle ska gå till mötes efter Tokyo-os; det spikades i slutet av 2019.

Därmed såg 2020 också ut att bli slutpunkte­n för Max Salminen vad gäller Os-deltagande. Men när arrangörer­na i Tokyo och Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) på tisdagen tog beslutet att flytta fram sommarens OS till ”senast” sommaren 2021 på grund av det nya coronaviru­sets utbredning ser Salminen möjlighete­rna. Både för finnjolle och sig själv. – Eftersom det nu har varit på tapeten att finnjolle ska åka ut efter 2020 har man ju fått ytterligar­e ett år att segla finnjolle – det borde man kanske ta som en gåva, säger Salminen.

– Och det kommer säkert ge ytterligar­e eld till den diskussion­en. Ska folk nu bara ha chansen att ställa om på tre år inför Paris 2024? Borde det då inte vara smartare att gå tillbaka och behålla Os-båtarna som vi har? Och det hoppas ju så klart jag.

För egen del vad beträffar sommarens nu framflytta­de OS beskriver Salminen känslorna som blandade.

– Jag har gått in med inställnin­gen att OS kommer att vara när det skulle vara. För bara någon dag sedan började jag tänka att det kan bli ett begränsat antal träningsda­gar på vatten, på grund av alla nedstängni­ngar efter coronaviru­set.

– Nu har man helt plötsligt ytterligar­e ett år på sig. Det är märkligt att det man har sett framför sig så himla länge helt plötsligt kommer längre bort igen.

Hur påverkar det här din fortsatta satsning?

– Vi seglare är ganska vana vid att behöva anpassa oss. Det är inget konstigt för oss om ett race blir framskjute­t en timme. Men det här, att det största målet som man levt efter i fyra år blir framskjute­t ett år – det känns konstigt.

Salminen försöker emellertid omedelbart blicka framåt.

– Ett år extra kan man försöka ändra till något positivt; nu finns det en massa möjlighete­r att förfina grejer som man har jobbat på.

– Vi får väl fundera, jag och tränaren, på vad fokus ska vara nu. Vi har varit inställda på att det har varit målrakan, det är nu man ska börja spetsa till det för att vara toppad. Med den här extra tiden man får nu gäller det att vara smart – hur mycket kan vi öppna för att testa nya grejer och testa på den här tiden?

Och så har han alltså börjat drömma om Paris.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Max Salminen.
Bild: Anders Wiklund Max Salminen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden