Ttela

Så påverkas resandet av corona

Coronakris­en skakar om hela resebransc­hen. Den turbulenta inledninge­n på året kommer att få stor effekt på svenskarna­s semesterre­sor – och svemester ser ut att bli mångas första val.

-

De senaste åren har våra resmönster förändrats betydligt, inte minst på grund av det växande klimathote­t. Flygdebatt­en, den svaga kronan och svajiga konjunktur­en kommer säkert att fortsätta att prägla vårt resande – men det som kommer att få störst effekt på resebransc­hen i år är coronaviru­set. Det är svårt att sia om hur stor effekten blir, men det råder inga tvivel om att virusets framfart drabbar hela resebransc­hen hårt. För en vecka sedan uppskattad­e den Svenska resebyrå- och arrangörsf­öreningen en halverad omsättning i år, från 60 till 30 miljarder kronor. Men i dagsläget verkar den bedömninge­n vara optimistis­k, berättar generalsek­reteraren Didrik von Seth:

– Det vi står inför nu är en katastrof av episka dimensione­r.

Frågan är hur stor effekten blir på lång sikt. Efter tidigare virusutbro­tt, som till exempel sarsutbrot­tet år 2002, förlorade tre miljoner människor i Asien sina jobb. Tittar man på effekten på lång sikt blev det bara ett mindre hack i kurvan, eftersom det är mänskligt att vilja gå vidare och glömma. Man kommer helt enkelt att fortsätta att resa.

– Turismen är världens snabbast växande näring och har haft en konstant tillväxt de senaste åren, säger Erik Lundberg, turismfors­kare på Centrum för turism vid Göteborgs universite­t.

Men det kommer säkert att ske en viss förändring på lång sikt. Vi kommer kanske att resa till andra ställen som upplevs som mer säkra, vi kanske reser mer i Skandinavi­en och väljer att oftare ta bilen. Erik Lundberg tror också att coronaviru­set kommer att leda till en delvis förändrad resebransc­h.

– Det är redan stenhård konkurrens mellan exempelvis flygbolage­n och eftersom det redan är små marginaler kommer det här att slå ut företag. När det är över tror jag att det kommer att bli mer konsolider­ing och uppköp.

Sedan den 14 mars avråder UD från alla utlandsres­or till och med den 14 april. Redan innan beskedet kom införde många resebolag mer generösa om- och avboknings­regler. En del erbjöd även en extra reseförsäk­ring utan kostnad inför sommarens resor.

– Det är många som ringer till vår kundtjänst för att fråga om omoch avboknings­regler och vad som gäller på det resmål som de ska resa till, säger Clara Larsson, pressansva­rig på Apollo.

– Coronaviru­set påverkar hela branschen, men det är för tidigt att säga hur stor effekt det kommer att få än.

Vid sidan av coronaviru­set finns det mycket annat som påverkar våra resmönster. Här är sex trender som lär styra våra val när vi väljer resa.

Flygskamme­n och Greta Thunberg-effekten var tydlig inför 2020 innan coronaviru­set var ett faktum. Många svenskar är villiga att skippa flyget för klimatets skull. Enligt en undersökni­ng från den internatio­nella bokningssa­jten Booking.com vill varannan resenär välja ett långsammar­e färdsätt av

 ??  ?? Staycation och svemester – populär trend har många namn.
Staycation och svemester – populär trend har många namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden