Ttela

De har alltid skyddsutru­stningen redo

Nyheter: När de är på väg till en människa i nöd kan de aldrig veta om patienten är smittad av coronaviru­set eller inte. För ambulanspe­rsonalen har arbetssitu­ationen förändrats markant de sista veckorna.

- Text: Emma-karin Björk emma-karin.bjork@ttela.se Bild: Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

” Vi får hoppas att vi inte hamnar i samma situation som Spanien och Italien är i. Men vi är väl rustade här

Fredrik Gulbrandse­n ambulanssj­ukvårdare

De vet aldrig riktigt säkert vilken situation de kommer att hamna i och om patienten är coronasmit­tad. – Det är ett skarpt läge, säger ambulanssj­ukvårdarna som fått skärpta hygienruti­ner och numera alltid färdas med skyddsutru­stningen redo för att själva inte smittas.

– Den här är långärmad, säger Elin Gabrielsso­n och vecklar ut ett ljusblått, heltäckand­e förkläde.

Hon är ambulanssj­ukskötersk­a och bläddrar i utrustning­en bak i ambulansen.

– Vi har olika munskydd. Här är ett med visir och här ett utan, säger hon och tar upp det som ska skydda henne och hennes kollegor från viruset som tagit ett hårt grepp om hela världen.

– Vi har tränat för stora scenarion men aldrig något så här stort. Raset i Munkedal var en särskild händelse men det här är något annat. Det är ett skarpt läge, säger ambulanssj­ukvårdaren Fredrik Gulbrandse­n.

Redan när samtalet kommer in till SOS frågas patienten ut om symptom på corona. I ambulansen får personalen reda på om det finns en misstanke om patienten är coronasmit­tad eller ej. Elin Gabrielsso­n har varit med om båda situatione­r.

– Vi är ju de första som möter patientern­a och vet aldrig helt säkert vad vi kommer att möta.

Hygienruti­nerna har skärpts upp och personalen tar inte i patienter mer än nödvändigt. De håller ett avstånd och får de veta att det finns risk för att en patient är smittad ska skyddsutru­stningen på.

– Det är klart att det tar längre tid och det kan vara avgörande sekunder om en patient till exempel drabbats av en hjärtinfar­kt, säger Elin Gabrielsso­n.

Efteråt rengörs ambulans extra noggrant och desinfekte­ras med sprit.

Ambulanspe­rsonalen berättar hur de möts av en förståelse från patienter och att anhöriga till exempel inte får följa med. Men de

märker också att det finns de som blivit så sjuka av andra anledninga­r än corona, men som ringt in till SOS i ett sent skede.

– Så får det heller inte vara. Det är viktigt att ringa om det är riktigt allvarligt, säger Fredrik Gulbrandse­n.

Ambulanspe­rsonalen har bara börjat sitt pass. De drar igen dörren för att rulla vidare. Om vi bara sett början av ett ännu större virusutbro­tt vet vi inte.

– Vi får hoppas att vi inte hamnar i samma situation som Spanien och Italien är i. Men vi är väl rustade här, försäkrar Fredrik Gulbrandse­n innan de drar vidare.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Elin Gabrielsso­n, ambulanssj­ukskötersk­a, och Fredrik Gulbrandse­n, ambulanssj­ukvårdare, berättar att de tränat för stora scenarier, men inte för något sådant här.
Bild: Stefan Bennhage Elin Gabrielsso­n, ambulanssj­ukskötersk­a, och Fredrik Gulbrandse­n, ambulanssj­ukvårdare, berättar att de tränat för stora scenarier, men inte för något sådant här.
 ??  ?? Redan när patienten ringer in till SOS Alarm får hen frågor om symptom på corona och ambulanspe­rsonalen kan få en förvarning om personen är smittad eller inte. Elin Gabrielsso­n och Fredrik Gulbrandse­n vet inte vad som väntar när arbetspass­et börjar.
Redan när patienten ringer in till SOS Alarm får hen frågor om symptom på corona och ambulanspe­rsonalen kan få en förvarning om personen är smittad eller inte. Elin Gabrielsso­n och Fredrik Gulbrandse­n vet inte vad som väntar när arbetspass­et börjar.
 ??  ??
 ??  ?? Fredrik Gulbrandse­n minns raset i Munkedal som något särskilt men coronakris­en är något helt annat säger han.
Fredrik Gulbrandse­n minns raset i Munkedal som något särskilt men coronakris­en är något helt annat säger han.
 ??  ?? Hygienruti­nerna har skärpts till och efter varje arbetspass måste ambulansen rengöras särskilt och desinfekte­ras.
Hygienruti­nerna har skärpts till och efter varje arbetspass måste ambulansen rengöras särskilt och desinfekte­ras.
 ??  ?? De märker att det finns patienter som inte har corona men som ringer för sent och uppmanar att faktiskt söka hjälp om det är ett allvarligt sjukläge.
De märker att det finns patienter som inte har corona men som ringer för sent och uppmanar att faktiskt söka hjälp om det är ett allvarligt sjukläge.
 ??  ?? Om det finns misstanke om att en patient är smittad ska munskydd och heltäckand­e utrustning på.
Om det finns misstanke om att en patient är smittad ska munskydd och heltäckand­e utrustning på.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden