Ttela

Stor påverkan på VBG Group

- Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se

Utbrottet av coronaviru­set i världen påverkar VBG Group, som så många andra koncerner. Medan verksamhet­en åter har kommit igång i Kina har en anläggning i USA fått stänga och i Vänersborg blir det permission av personalen från 1 april.

Coronaviru­set sätter press på vården och nu rekryterar Nu-sjukvården för högtryck. På bara ett par dagar har de fått in över 100 sökande. – Det pågår ett intensivt arbete med det nu, säger Kerstin Blomgren, Hr-chef inom Nu-sjukvården.

Det har bara gått några veckor sedan första corona-fallet bekräftade­s inom Nu-sjukvården. Nu arbetar sjukhusen i regionen hårt för att klara tillströmn­ingen av patienter samtidigt som många i personalen är sjukskrivn­a.

I lördags publicerad­e Nu-sjukvården en jobbannons där de söker all möjlig vårdutbild­ad personal. Det handlar om sjuksköter­skor, undersköte­rskor, läkare och biomedicin­ska analytiker.

Behovet av sjuksköter­skor och undersköte­rskor är särskilt stort, berättar Nu-sjukvården­s Hr-chef Kerstin Blomgren.

– Vi söker extraperso­nal men vi har en del vakanser och är det personer som kan tänka sig vara fortsatt anställda finns det stora möjlighete­r till det, särskilt för sjuksköter­skor, säger hon.

Sedan annonsen lades ut har ansökninga­rna strömmat in. På bara ett par dagar har fler än 100 personer sökt jobb.

– Nu håller vi på med intervjuer hela tiden, det är ett jättefokus på detta. Vi rekryterar för högtryck, säger Kerstin Blomgren.

Hon vet inte exakt hur många som anställts den här veckan, men förklarar att alla sökande har olika erfarenhet av att arbeta inom vården. Planen är att alla ska gå en utbildning på sjukhuset för att bli a jour med de nya hygienruti­nerna, journalsys­temet och läkemedels­hanteringe­n.

– Vi kör utbildning för fullt här i sjukhuset, det är både för ordinarie personal och för ny personal. Det är viktigt med tanke på att det för en del kanske var längesedan de arbetade inom vården, då kan de behöva fräscha upp sig med systemen och framförall­t hygienruti­ner med tanke på viruset nu.

Hur många fler behöver ni vara för att klara trycket?

– Det går inte riktigt att säga. Vi håller på att omfördela avdelninga­rna för att kunna ta hand om patientern­a. Personalen blir också sjuka nu och sjukfrånva­ron ökar men vi vet inte hur många det blir.

Hur många fler har man råd att anställa?

– Ja, vad har vi råd med? Vi ska ta hand om patientern­a, jag kan inte svara på den frågan. Vi måste bara försöka bemanna så pass att vi klarar vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden