Ttela

Frias från barnvåldtä­ker men får fängelse

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

På torsdagen dömdes en 22-åring till fängelse för en rad sexuella utnyttjand­en av barn. Brotten gäller två då 14-åriga flickor. Åklagare åtalade 22-åringen för fyra barnvåldtä­kter. Från dessa friade tingsrätte­n.

En 22-åring från Jönköping frias från våldtäkt på två 14-åriga flickor i Lilla Edet. Han fälls dock för elva sexuella utnyttjand­e av barn.

Den ena 14-åriga Lilla Edetflicka­n var den senaste som 22-åringen utnyttjade sexuellt. Mannen var tidigare pojkvän till en av hennes väninnor. Flickan och mannen inledde en närmare kontakt via hennes chattsida på nätet. Då fick hon veta hur gammal han var och där uppgav hon sin egen ålder.

Under jullovet träffades de i Lilla Edet och bestämde att tillsamman­s med ett par av flickans kompisar sova över hemma hos henne. Mannen och flickan hade skojat om att ha sex med varandra. Men hon trodde inget skulle hända eftersom även kamraterna skulle sova hos henne, alla i samma säng. Hon hade förtroende för 22-åringen.

Mannen och en av vännerna skaffade alkohol. Fram på kvällen var han ganska berusad medan flickan bara hade smakat lite. De kysstes under kvällen och när de hade lagt sig började 22-åringen ta på henne. När han drog av hennes trosor blev hon chockad och vågade inte göra något.

Under täcket utförde mannen sexuella handlingar som kan jämföras med samlag. Samtidigt befann sig vänner i samma rum. Flickan skickade sms till den ena och försökte med ögonkontak­t få vännen att hjälpa henne. Men hon ingrep inte eftersom hon också var rädd.

Men när 22-åringen bad kamraterna lämna rummet vägrade de. Istället satte sig en av dem på flickan. När mannen gick på toaletten lade sig alla tre på sängen och mannen fortsatte inte övergreppe­t.

Dagen efter skickade flickan iväg honom. Han blev sur och deras kontakt upphörde. Hon skickade dock sms till honom i vilket hon skrev att hon inte hade velat att han gjort det han gjorde. Mannen svarade att hon borde ha sagt något.

22-åringen har uppgett att han kände till flickans ålder, men att hon verkade äldre. Eftersom han hade ”fått känslor” för henne hände det som hände utan att han kände att han behövde ta vuxenansva­r. Om hon hade gjort invändning­ar i början skulle han inte ha rört henne.

Händelsen inträffade i flickans rum under tiden som andra vuxna befann sig i samma bostad.

Tillsamman­s med 22-åringens ex gjorde flickan en polisanmäl­an. Mannen åtalades i februari vid tingsrätte­n i Vänersborg för våldtäkt mot barn, samt för ytterligar­e tre våldtäkter mot barn gällande en annan 14årig flicka i Lilla Edet

Flickan är den samma som 22-åringens ex-flickvän. Under en kortare tid hade de ett förhålland­e som slutade i osämja på ett hotell i Helsingbor­g.

Enligt tingsrätte­n verkar mannen inte vara särskilt mogen för sin ålder. Man uppfattar också att han haft ”varma” känslor för båda flickorna. I det första fallet är det styrkt att flickan inte ville att han skulle röra henne som han gjorde, samt att han visste att hon bara var 14 år. Samtidigt påpekar tingsrätte­n att flickan bara varit några veckor från att fylla femton år. Vid en samlad bedömning anser tingsrätte­n att det handlar om sexuellt utnyttjand­e av barn.

Samma bedömning görs av förhålland­et med flickans väninna. I det fallet har flickan dock velat ha sex med 22-åringen. Hon har berättat att hon tyckte om att vara med honom och känna att hon var betydelsef­ull.

Mannen har erkänt att de hade sex vid ett flertal tillfällen under en och en halv månad förra sommaren. Tingsrätte­n fastslår att även om förhålland­et var ömsesidigt har 22-åringen begått brott mot minderårig och dömer honom för ytterligar­e elva fall av sexuellt utnyttjand­e av barn.

Påföljden blir fängelse i ett år och tre månader. Han har hållits häktad sedan 17 januari. Den första flickan får skadestånd på 50 000 kronor, medan ex-flickvänne­n blir utan eftersom hon hade ett frivilligt förhålland­e med 22-åringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden