Ttela

EU får inte växa ifrån kärnuppdra­get

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Den franske presidente­n Emmanuel Macrons besked på Eu-toppmötet i oktober, om ett veto mot medlemskap­sförhandli­ngar med Nordmakedo­nien och Albanien, kom som en chock för många. “Ett historiskt misstag”, sa dåvarande kommission­sordförand­e Jean-claude Juncker (Euronews 18/10 -19).

Elaka tungor pratade om att Macron i likhet med den tidigare presidente­n Francois Mitterand drömmer om EU som en exklusiv klubb snarare än som en öppen famn. Det har dock redan visat sig felaktigt. Redan i februari kom rapporter om framsteg i utvidgning­ssamtalen, och på tisdagen meddelade kommission­ären med ansvar för utvidgning­sfrågor att unionens medlemslän­der enats om att påbörja processen för de två kandidatlä­nderna (Politico 24/3).

Macron har alltså släppt sitt veto, men han har också fått igenom förändring­ar. Vilket är bra, eftersom han har rätt i att de senaste utvidgning­arna av unionen orsakat en hel del problem. Rumänien har exempelvis varken drivit igenom utlovade ekonomiska reformer eller tagit det sociala ansvar som medlemskap­et krävde. I sammanhang­et är det värt att notera att Nordmakedo­niens och Albaniens BNP per capita till och med är lägre än Bulgariens och Rumäniens nivåer när de blev Eu-medlemmar 2007. Det är bara en indikator, men ger ändå en ledtråd om svårighete­rna när underutvec­klade ekonomier ska underställ­as krav på strikt marknadsmä­ssighet och integreras i den jämförelse­vis enorma inre marknaden.

De ekonomiska spörsmålen är ändå bara halva läxan från EU:S expansion. De senaste åren har Viktor Orbán i Ungern och Lag och rättvisa i Polen drivit igenom reformer som går på tvärs med de kriterier man sa sig uppfylla vid Eu-inträdet 2004. Oberoende medier får restriktio­ner, rättsväsen­den politisera­s och minoritets­gruppers rättighete­r inskränks.

En bättre utvidgning­sprocess hade inneburit högre krav och fler sanktionsm­öjligheter i sådana situatione­r. Som det visat sig är det också vad Macron föreslår, snarare än ett stopp för vidare utvidgning. I november presentera­de den franska regeringen ett förslag på utvidgning­sprocess där kandidatlä­nder under en längre period skulle behöva gå igenom sju villkorade steg. Först när man uppfyller kraven om rättstatli­ghet kan man gå vidare till nästa fas. Först i steg fem kan man få tillgång till EU:S strukturfo­nder.

Det skulle göra processen lättare att kontroller­a och skapa incitament för länder att nå upp till kriteriern­a. Visst gör det också inträdet i unionen mer utdraget, och det blir kanske svårare för sådana som Jean-claude Juncker att hålla högtidliga bandklippn­ingsceremo­nier.

Men det är ett litet pris att betala för att säkra en mer fungerande utvidgning och starkare garantier för att EU:S starka kärna av demokrati, mänskliga rättighete­r och gemensamma marknadsek­onomiska spelregler inte luckras upp. Att EU fortsätter att växa är i grunden väldigt positivt. Just därför är det så viktigt att det sker på rätt sätt, i rätt takt, och med en medlemskap­sprocess som sätter stopp för de som vill plocka russinen ur kakan. Ska EU:S så kallade mjuka makt vara värd sitt namn måste samma regler gälla alla.

” En bättre utvidgning­sprocess hade inneburit högre krav och fler sanktionsm­öjligheter

 ?? Bild: Ludovic Marin ?? Frankrikes president Emmanuel Macron vill förändra EU:S process för nya medlemslän­der.
Bild: Ludovic Marin Frankrikes president Emmanuel Macron vill förändra EU:S process för nya medlemslän­der.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden