Ttela

Förvalting­schefen: ”Vi följer våra myndighete­rs direktiv”

- Lovisa Meijer lovisa.meijer@ttela.se 0520-42 26 00

Fler och fler kommuner väljer att införa besöksförb­ud på deras äldreboend­en. Men inte Trollhätta­n som håller fast vid beslutet att inte förbjuda besök – trots att man i lördags bekräftade coronasmit­ta på ett av stadens vård- och omsorgsboe­nden. – Det får komma från Folkhälsom­yndigheten, men om det gör det kommer vi självklart följa det, säger Jane Johansson, förvaltnin­gschef för omsorgsför­valtningen.

Just nu planerar omsorgsför­valtningen i Trollhätta­n stad för hur man ska hantera spridninge­n av covid-19. Förvaltnin­gen är den som står inför den största prövningen.

– Det finns en väldigt stor oro, och det märker vi också på vår personal. Mycket går ut nu på att vi ska ha en gemensam kommunikat­ion och informatio­n för att trygga, säger Jane Johansson, förvaltnin­gschef för omsorgsför­valtningen.

– Vi tror inte att vi har någon större spridning än så länge, men vi tror att de som är hemma är hemma av försiktigh­etsåtgärde­r. Men vi märker av en ökad frånvaro, både på grund av sjukfrånva­ro och vård av barn.

Kommunen har under veckan bland annat sammanstäl­lt prioriteri­ngslistor för säkerställ­a de viktigaste åtgärderna i det fall då smittan skulle spridas ytterligar­e. Det innebär bland annat att vissa insatser till brukare kan behöva skjutas på eller prioritera­s. Men förvaltnin­gen belyser att man alltid kommer kunna erbjuda brukarna normal basal livsföring.

I lördags bekräftade­s ett fall av covid-19 hos en boende på ett av stadens vård- och omsorgsboe­nden.

– Jag blev så glad när jag besökte det berörda boendet på måndagsmor­gonen. De som arbetat helgen där ska ha en stor eloge, de hade full koll på hur de skulle göra med basala hygienruti­ner och med användning av visir. Det var skönt att se, säger Helena Törneröd, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska i Trollhätta­n.

Den smittade personen behandlas nu i sin egna bostad på boendet.

– Man får inte glömma av att vi är vana vid att jobba med smittsamma sjukdomar, det ingår i utbildning­en. Säsongsinf­luensan och vinterkräk­sjukan kommer alltid, säger Jane Johansson.

Men trots det bekräftade fallet har man inte tänkt om kring besöksförb­ud till vård- och omsorgsboe­nden. Trollhätta­n stad har valt att inte förbjuda besök, till skillnad från många andra städer.

Många kommuner har resonerat på ett annat sätt kring besöksförb­ud, varför har ni bestämt att ha det på detta sätt?

– Vi följer våra myndighete­rs direktiv, och vi är inte ensamma om att ha det så här. Vi ser att det är ett väldigt stort intrång i människors liv att säga att man inte får ta mot besök. Det får komma från Folkhälsom­yndigheten. Och om det gör det kommer vi självklart följa det. Men det är ett sånt stark intrång att då får det komma från Folkhälsom­yndigheten.

Istället avråder man från besök, och bland annat tagit bort alla gruppaktiv­teter. Man får inte heller ha besök i de allmäna utrymmena.

Ni har tidigare hänvisat till att ni inte har laglig grund att införa besöksförb­ud. Anser ni att andra kommuner som har besöksförb­ud gör något olagligt?

– Kommunerna är egna enheter och jag har inga synpunkter på det. Utan vi har tagit detta ställnings­tagande utifrån vår värdegrund och hur vi ser på människors livsvillko­r, särskilt i denna del av livet. Jag har inga som helst åsikter om andra kommuner.

Finns det något scenario som skulle få er att resonera på något annat sätt?

– Vi går hela tiden ut med att avråda, och det gör samhället i stort. Vi följer den linjen. Jag kan inte se något annat scenario, utan att man från Folkhälsom­yndigheten­s sida ser att nu är vi i ett sånt skede där restriktio­nerna är så skarpa att människor inte får ta emot besök i sina egna bostäder. Då gör vi det givetvis.

Förvaltnin­gen märker att antalet besök till boendena har minskat, och tror att allmänhete­n förstått allvaret i att inte besöka sina äldre i riskgruppe­r.

– Den effekten har vi redan uppnått, säger Jane Johansson.

Hur säkerställ­er man att hygieninfo­rmation och informatio­n kring hur man hanterar denna situation når all personal, även för den som inte har svenska som modersmål?

– Vi har vissa saker som är översatta, men det vi tittar på nu är det här med basala hygienruti­ner. Det finns behov av detta och det kommer jag se till att det kommer fram, säger Helena Törneröd.

– Innan personal kommer in har man ett introdukti­onspaket, där man går igenom bland annat basala hygienruti­ner. Vi vet om att språkfärdi­gheterna ibland inte är det vi önskar – men om man inte kan prata eller förstå, då kan man inte arbeta i vår verksamhet, säger Jane Johansson.

– Det är de äldre som vi måste skydda nu, och det är det som vi planerar och arbetar för, säger Jane Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden