Ttela

VBG öppnar i Kina medan fabriker stänger i USA

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Från den 1 april kommer VBG Group permittera personal i Vänersborg. Det ser likadant ut på fler orter i Europa för koncernen. I USA har en anläggning fått stänga medan verksamhet­en åter startat i Kina, efter att har varit stängd i några veckor på grund av Coronaepid­emin.

Solen skiner, men det är lite småkallt i skuggan.

– Vi tar inte emot besökare. Inte från andra enheter heller inom koncernen, säger vd och koncernche­f Anders Birgersson när vi träffas utanför fabriken.

Innan för portarna pågår verksamhet­en, med tillverkni­ng av kopplingsu­trustninga­r för lastbilar med tunga släp, för fullt. I alla fall fram till den 1 april då cirka 200 personer på enheten i Vänersborg kommer att korttidspe­rmitteras upp till 60 procent av arbetstide­n. Troligen blir det då två dagars produktion i veckan i stället för fem.

Redan i början av februari började koncernens verksamhet påverkas av coronaviru­set. Då var det på anläggning­en i Kina.

– En stor del av personalen åkte hem under det kinesiska nyåret. Så verksamhet­en påverkades i upp till fyra veckor, varav helt stängt i två och en halv vecka, men nu är nästan all personal på plats i Kina. Det handlar om ett 35-tal personer, säger Anders Birgersson.

Företaget har verksamhet i flera länder i Europa, bland annat i Tyskland, och även där sker liknande permitteri­ngar som i Vänersborg.

I USA ser det annorlunda ut där VBG Group har verksamhet i fem olika stater med helt olika förutsättn­ingar.

– Guvernörer­na har mycket att säga till om. I Indiana finns beslut att stänga vår verksamhet som tillverkar snökedjor medan i andra delstater har det bedömts som samhällsny­tta där vi tillverkar Ac-aggregat för bussar.

VBG Group har tre fabriker i USA och två av dem håller öppet, än så länge i alla fall.

– I Kina börjar det återgå till det normala men vi har förmodlige­n inte sett det värsta i USA ännu, säger Anders Birgersson.

VBG Group gick in i 2020 med det bästa resultatet någonsin i ryggen..

– Vi är ett välmående börsbolag som inte har jättehög belåning. Vi klarar en ordentlig avmattning under ett par månader även om vi går in i en ordentlig lågkonjunk­tur efter detta.

Under 2019 ökade omsättning­en med nästan 7 procent, till drygt 3,7 miljarder kronor och koncernens vinst efter skatt uppgick till nästan 300 miljoner.

Totalt har koncernen verksamhet i 18 länder och sysselsätt­er 1 600 personer.

Webb-tv

Lyssna på vd:n om hur VBG Group hanterar riskerna i Vänersborg på ttela.se

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? TTELA mötte Anders Birgersson, vd och koncernche­f för VBG Group, under torsdagen utanför fabriken i Vänersborg.
Bild: Stefan Bennhage TTELA mötte Anders Birgersson, vd och koncernche­f för VBG Group, under torsdagen utanför fabriken i Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden