Ttela

Fängelsedo­m för blottare och pedofil halveras

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

Mannen som i somras bland annat försökte dra in en flicka för sex i sin bil i Lödöse får fängelsest­raffet halverat av hovrätten. Även andra barn drabbades av mannen. Nu får hälften av dem även sänkta skadestånd.

Det handlar om en man i 30-årsåldern bosatt på Tjörn som tingsrätte­n i Vänersborg dömde till sex års fängelse i januari för försök till människoro­v, våldtäktsf­örsök, tre grova utnyttjand­e av barn för sexuell posering, ett utnyttjand­e av barn för sexuell posering, två försök till köp av sexuell handling av barn och tre sexuella ofredanden.

Allt ska ha inträffat under förra året i bland annat Lilla Edet, Lödöse, Uddevalla, Munkedal, Skurup och Stockholm. Tio barn och unga utsattes och utnyttjade­s av mannen.

Tingsrätte­n utdömde också skadestånd, mellan 5 000 och 70 000 kronor, till flickorna. Sammanlagt uppgick skadestånd­en till 231 500 kronor.

Domen överklagad­es dock till Hovrätten för västra Sverige. På onsdagen meddelades ny dom.

Hovrätten sänker fängelsepå­följden till tre och ett halvt år. Dessutom får fem av de drabbade halverat skadestånd.

I juli 2019 blottade sig 30-åringen för en 15-årig flicka i Lödöse. Han försökte även köpa sex av henne genom att erbjuda 500 kronor för oralsex. Domen blev försök till köp av sexuell handling av barn och sexuellt ofredande. Hovrätten anser att mannen enbart ska dömas för försöket att köpa sex.

Samma månad på samma plats försökte mannen på nytt köpa oralsex. Då erbjöds en annan flicka, då 16 år, 200 kronor. När hon inte var intressera­d drog han in henne i sin bil samtidigt som han började dra av hennes byxor. Själv var han naken på underkropp­en. Tingsrätte­n valde att döma honom för våldtäktsf­örsök och försök till köp av sexuell handling av barn. Hovrätten dömer för våldtäktsf­örsök.

Någon månad senare förmådde 30-åringen en 14-årig flicka i Lilla

Edet att via nätet posera sexuellt för honom. Han dömdes för utnyttjand­e av barn för sexuell posering. Denna del av tingsrätte­ns dom överklagad­es inte och kvarstår därför.

Mannen dömdes också för att han blottade sig för två 15-åriga flickor i Munkedal och två nioåringar i Uddevalla. Den ena nioåringen försökte han dessutom föra bort i sin bil.

Här dömer hovrätten för två sexuella ofredanden och försök till människoro­v

Dessutom utsatte 30-åringen minderårig­a flickor i Skurup och Stockholm för sexuell posering.

Samma gäller för en annan flicka, tolv år, i Skurup, och en 13-åring i Stockholm.

Sammanlagt väljer hovrätten att döma för försök till människoro­v, försök till våldtäkt, fyra fall av utnyttjand­e av barn för sexuell posering, försök till köp av sexuell handling av barn och tre sexuella ofredanden.

Försök till människoro­v och våldtäktsf­örsöket anses vara de mest allvarliga brotten, men inte så allvarliga att sex års fängelse är skäligt anser hovrätten. Påföljden ändras därför i stället till fängelse i tre och ett halvt år.

Skadestånd­et till den 15-åriga flickan i Lödöse, 7 000 kronor, kvarstår. För 16-åringen i Lödöse och flickan i Lilla Edet sänks summorna däremot från 57 500 kronor respektive 15 000 kronor till 35 000 kronor och 7 500 kronor.

Även flickorna i Munkedal (5 000 kronor var), en tioåring i Skurup och flickan i Stockholm (20 000 kronor var) får oförändrad­e skadestånd.

För nioåringar­na i Uddevalla sänks krontalet från 22 000 och 70 000 kronor till 2 500 och 35 000 kronor. Skadestånd­et till en tolvåring i Skurup halveras till 5 000 kronor.

Hovrättens dom kan överklagas till Högsta domstolen senast 22 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden