Ttela

Dömd för svår olycka – vill att staten står för kostnadern­a

- Mari-louise Melldahl

Den 40-årige mannen som i somras orsakade en allvarlig vattenskot­erolycka i Öresjö har överklagat att han måste betala advokatkos­tnaderna. Han tycker att staten ska betala i stället.

I februari i år dömde Vänersborg­s tingsrätt mannen, som är bosatt i Trollhätta­n, för vållande till kroppsskad­a och sjöfylleri.

Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 13 600 kronor, samt skadestånd på 16 250 kronor till sambons dotter som skadades svårt i olyckan.

Ersättning­en till mannens advokat från staten uppgick till 51 489 kronor, varav mannen ska betala 42 379 kronor till staten. Mellanskil­lnaden täcks genom rättshjälp­slagen.

Mannen ska dessutom stå för hela kostnaden för målsägarbi­trädet som företräder den skadade flickan, 35 513 kronor.

Genom juridiskt ombud överklagar mannen kostnadern­a till hovrätten. Han vill att staten i första hand betalar hela ersättning­en till både försvarsad­vokaten och målsägarbi­trädet. I andra hand anser han att nuvarande belopp sänks.

I överklagan framförs att mannens ekonomiska förhålland­en måste beaktas samtidigt som han har flera barn att försörja. Det påtalas också att 40-åringen åtalades för grovt sjöfylleri och grovt vållande till kroppsskad­a, men att han anses delvis ha frikänts eftersom han endast dömdes för sjöfylleri och vållande till kroppsskad­a.

Man hänvisar också rättshjälp­savgiften som enligt lag säger att belopp som ska återbetala­s till staten inte ska överstiga 40 procent av advokatkos­tnaderna och ersättning­en till målsägarbi­träde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden