Ttela

Tegnell: ”Stockholm kan ha nått dag noll”

-

CORONAVIRU­SET I Sverige fanns i går 2 806 konstatera­de fall av coronasmit­tade. 66 personer hade avlidit och 178 hade tills i går intensivvå­rdats, enligt Folkhälsom­yndigheten. Stockholms­regionen kan ha nått dag noll, det vill säga när kurvan över svårt sjuka börjar stiga mycket brant. Men karantän är inte aktuellt.

Tydligt är att Stockholm under den senaste tiden haft en ordentlig ökning av antalet konstatera­t smittade.

– Pressen på sjukvården där är ganska ordentlig, sade statsepide­miolog Anders

Tegnell vid Folkhälsom­yndigheten­s presskonfe­rens.

Han sade att det dock gäller att hålla isär utveckling­en när det gäller smittsprid­ningen och trycket på sjukvården.

– Successivt byggs det upp ett tryck även om kurvan inte är så stor. De som avlider nu är de som smittades för fyra veckor sedan, sade Tegnell och fortsatte:

– Vi jobbar vidare för att med diverse olika åtgärder få den här kurvan att plana ut så att vi inte går över gränsen för antal sjukvårdsp­latser och antal Ivaplatser.

Har Stockholm nått dag noll?

– Det är inte helt otroligt att det har det. Men vi behöver något eller några dygn till för att veta det, sade Anders Tegnell.

Han påpekade att det som från region Stockholm i onsdags kväll beskrevs som en ”storm” gäller sjukvården­s situation i Stockholm, medan det Folkhälsom­yndigheten benämnde ”stabilt” gällde epidemin i landet.

– Det finns ingen diskrepans. Det kan också hända saker på fyra timmar, sade Tegnell.

Enligt Anders Tegnell är det nu inte aktuellt att sätta storstäder­na med mest spridning i karantän.

– I Sverige har vi mest spridning i storstäder­na men ser spridning i alla delar av landet. Om man gör en samlad bedömning av rimlighete­n att stänga av storstäder­na skulle effekten vara väldigt tveksam, eftersom vi har spridning i hela landet, säger Anders Tegnell.

Enligt Socialstyr­elsen är det akuta behovet av skyddsmate­rial tillfredss­tällt.

Ivakapacit­et finns också i nuläget men myndighete­n har tagit fram ett stöd för regionerna om hur de ska prioritera gällande intensivvå­rdsplatser.

– Vi kan hamna i ett läge där vi tydligare behöver prioritera, sade Thomas Lindén, avdelnings­chef på Socialstyr­elsen på presskonfe­rensen.

Prioriteri­ng för intensivvå­rd ska ske enligt vad Thomas Lindén kallar för beprövade principer.

Det är människovä­rdesprinci­pen, behovsprin­cipen och att den som har störst behov av en åtgärd ska få tillgång till den.

– Alla människor har lika värde och prioriteri­ng får inte ske utifrån social situation eller ställning, funktionsh­inder eller om personen själv orsakat sitt tillstånd, sade Thomas Lindén.

Samtidigt som Folkhälsom­yndigheten höll pressträff rapportera­de Region Gotland om fyra nya fall på ön och sjukvårdsl­edningen har gått upp i stabsläge.

”Det här väcker frågan om du som sommargotl­änning verkligen ska besöka Gotland under påskledigh­eten. Vår sjukvårdsk­apacitet är anpassad för antalet bofasta”, sade hälso och sjukvårdsd­irektör Marie Loob i ett pressmedde­lande. (TT)

 ?? Foto: Jonas Ekströmer/tt ?? Statsepide­miolog Anders Tegnell och biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten vid gårdagens pressträff på Folkhälsom­yndigheten.
Foto: Jonas Ekströmer/tt Statsepide­miolog Anders Tegnell och biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten vid gårdagens pressträff på Folkhälsom­yndigheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden