Ttela

Sverige har valt en egen väg

-

NORDEN

Sverige går sin egen väg i virushante­ringen. Här väger experterna­s ord tungt till skillnad från i grannlände­rna där politikern­a tagit kommandot. – De som står närmast makten har tagit strängare smittskydd­sbeslut än de längre ifrån, säger norska smittskydd­sexperten Frode Forland.

Grundskolo­rna är öppna, 499 personer kan träffas på en och samma gång och gränskontr­ollerna är lindrigare. Sveriges linje för att tackla coronaviru­sets framfart sticker ut från grannlände­rnas beslut att i olika stor utsträckni­ng stänga sina samhällen.

Statsepide­miolog Anders Tegnell har fått försvara den svenska strategin.

På Folkhälsom­yndigheten­s presskonfe­rens i onsdags fick han frågan om det räcker att göra som i Sverige – att jobba med restriktio­ner snarare än förbud och låta personer ta eget ansvar för att hindra smittsprid­ningen.

– Hittills är vi nöjda med vad vi ser och hör. Vi kan titta på kurvorna som ännu inte stiger på ett katastrofa­lt sätt. Vi tror att vi kan fortsätta på det sätt vi gör. Folk är väldigt ansvarsful­la och tar rätt beslut, svarade Tegnell.

Och i Sverige är det just experterna­s ord som väger tyngst. Här är det Folkhälsom­yndigheten som håller dagliga presskonfe­renser och inte regeringen. På andra sidan de blågula gränserna är det framför allt politikern­a som står i frontlinje­n.

– Politikern­a sitter lite längre bort från beslutsmyn­digheten i Sverige än i Norge och Danmark. Det är en viktig faktor för att förstå detta. Och så har det funnits starka politiska påtrycknin­gar för att få till strikta åtgärder, säger Frode Forland, smittskydd­sexpert vid Folkehelse­institutte­t i Norge.

– Tegnell står upp för att besluten fattas mot bästa möjliga evidens. Sedan finns aspekter som har större samhällsmä­ssiga konsekvens­er, långt utanför smittskydd­sområdet. Och det ska i hög grad vara politiska beslut, tänker jag.

Folkhälsom­yndigheter­na i Danmark och Norge har främst rådgivande roller till skillnad från i Sverige.

– I Danmark är det statsminis­tern som bestämmer och vetenskaps­männen som ger råd. Är det inte så i Sverige? säger Jens Lundgren, professor i infektions­medicin på Rigshospit­alet i Köpenhamn.

Forland beskriver det som att det i Norge är regeringen som styr krishanter­ingen och inte ”vi på hälsosidan”. Han ser en intressant motsägande logik i att experter och tjänstemän har fattat tuffare beslut i de länder där politikern­as ord väger tyngst.

– Man hade trott att det skulle vara tvärtom.

Att stänga gränser och skolor har svenska Folkhälsom­yndigheten dömt ut som smittskydd­såtgärd.

Och det tycks råda viss nordisk enighet om att det främst handlar om politiska åtgärder.

– Alla experter i Danmark har sagt att det inte finns vetenskapl­iga argument för det, bara politiska, säger Lundgren om landets beslut att stänga gränserna.

Det finns däremot vetenskapl­ig evidens för att den danska samhällsne­dstängning­en – som skapar distans mellan människor – i kombinatio­n med god handhygien fungerar för att stoppa smittsprid­ningen, enligt Lundgren.

– I Sverige har ni valt att låta smittkedjo­rna fortsätta. Det är två mycket olika sätt att göra det på. (TT)

” Detta är investerin­gar på krigstidsn­ivå i vårt land.

republikan och majoritets­ledare i den amerikansk­a senaten. Med 96 röster mot noll godkände USA:S senat det största räddningsp­aketet någonsin. Två biljoner dollar, eller drygt 20 000 miljarder kronor, motsvarar en halv extra statsbudge­t. Åtgärderna är i dollar räknat dyrare än räddningsp­aketen under finanskris­en i slutet av 00-talet. När representa­nthuset röstat kan president Donald Trump skriva under i dag. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden