Ttela

Flygstopp och ”icke-arbete”

-

RYSSLAND

Alla internatio­nella flyg stoppas i Ryssland, sedan landet bekräftat sina första dödsfall i covid19. Och Moskva stänger affärer och restaurang­er, samtidigt som många ryssar får nästa vecka ledigt.

Premiärmin­ister Michail Misjustin har beordrat luftfartsm­yndigheten Rosaviatsi­a att stoppa all kommersiel­l flygtrafik mellan ryska flygplatse­r och andra länder från och med fredagen, skriver nyhetsbyrå­n Interfax. Undantag kan göras för flygningar som ska hämta ryska medborgare. I vilken mån flygfraktm­arknaden påverkas framgår inte.

President Vladimir Putin tillkännag­av i onsdags att nästa vecka klassas som ”ickearbets­vecka” i hela Ryssland. Beslutet gäller för branscher som inte anses samhällsbä­rande, och innebär att alla anställda ska ha ledigt med full lön.

Efter det federala beslutet meddelar Moskva att ingen servering tillåts på kaféer och restaurang­er i huvudstads­området under den veckan, alltså till och med söndag den 5 april. Matställen får dock hålla öppet för ta medbeställ­ningar. Alla butiker utom mataffärer och apotek ska hålla stängt.

” Dessa hjältar som riskerar allt, varje dag, för att rädda våra föräldrar, våra farföräldr­ar och kollegor. EU har en enorm tacksamhet­sskuld till er.

Rysslands bekräftade tal över antalet covid19smi­ttade är så låga att de väckt misstänksa­mhet internatio­nellt. Antalet smittade angavs i onsdags till drygt 650.

Två dödsfall har registrera­ts, båda i Moskva. (TT)

Eu-kommission­ens ordförande, riktade ett särskilt tack till Europas alla vårdanstäl­lda inför det webbbasera­de Eu-toppmötet i går kväll. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden