Ttela

Vännerna fast i Australien: ”Vet inte när jag sov senast”

-

CORONAVIRU­SET

Utrikesdep­artementet försöker ordna så att svenskar som är strandsatt­a utomlands i coronakris­ens spår ska kunna resa hem, säger utrikesmin­ister Ann Linde (S). SAS bistår gärna, om UD beställer, säger flygbolage­t. I Sydney sitter kompisarna Klara och Hanna strandsatt­a. – Jag får panik, säger Hanna.

Från Tonga till Peru, Australien till Gambia, Nya Zeeland till Indonesien, har många svenskar fastnat i coronakris­ens spår.

Och många berättar om enorma svårighete­r, och otillräckl­ig hjälp från utrikesdep­artementet, för att kunna komma hem.

En grupp svenskar i Peru, som överraskat­s av utegångsfö­rbud som efterlevs av militär, vittnar om att de inte får någon hjälp av svenska ambassaden. Andra skandinave­r får däremot assistans, och britterna har specialcha­rtrade flyg hem, säger svenskarna i Peru.

UD planerar dock för hemtagning av strandsatt­a, sade utrikesmin­ister Ann Linde vid en frågestund i riksdagen.

– Nu planerar vi för att se hur vi kan hjälpa hem framför allt de i Peru, men det finns också andra länder där läget är så svårt så att UD måste gå in mer aktivt, sade hon.

Linde uppger att UD får 1 500 samtal om dagen om resenärer.

– Så det är ett hårt tryck.

SAS har inte fått någon beställnin­g från UD ännu, men enligt presschef Freja Annamatz pågår en diskussion.

– Det pågår en dialog med UD och andra aktörer om hur SAS kan ta hem strandsatt­a resenärer, säger hon till TT.

– Självklart flyger vi om UD beställer flyg, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

I övrigt är efterfråga­n på flyg nästan noll, så det går väldigt få flighter.

Ett undantag är delar av Spanien. Från Alicante, Málaga och Las Palmas har SAS extraflygn­ingar till Arlanda och till Oslo, fyra om dagen de senaste dagarna.

I övrigt trafikerar SAS bland annat USA, men då med bara ett flyg om dagen till Newarkflyg­platsen utanför New York. Vanligtvis går det nio flyg per dag, säger Freja Annamatz.

I Sydney i Australien sitter flera hundra svenskar fast utan möjlighet att ta sig hem.

– Det är fruktansvä­rt om jag ska vara ärlig. Vi har pratat med ambassaden både här i Canberra och i Sverige, men de kan inget göra, säger Hanna Alfredsson från Arvika.

Hon och kompisen Klara Haglund tog ett sabbatsår efter studenten för att resa runt i Australien och jobba lite när det behövdes. Sedan kom coronaviru­set i vägen. Men att ta sig hem till Sverige skulle visa sig bli lättare sagt än gjort.

–Vi fick ett flyg den 25 mars från Sydney till Göteborg, med mellanland­ning i Hongkong. Men sedan stängde Hongkong ner och förbjöd all transit, så vi kom inte med planet. Vi fick inte heller någon ersättning för flygbiljet­ten. Då brast det för mig, säger Klara Haglund.

Nu sitter de på ett hostel i Sydney och letar nya flygbiljet­ter.

Många bokningssi­dor är så överbelast­ade att de inte ens lyckas komma in. Oron är det värsta, berättar Hanna Alfredsson.

– Jag vet inte när jag sov senast, jag får panik.

Hanna Alfredsson berättar att de har träffat flera andra svenskar som är i samma situation, och säger att det trots allt är en tröst att inte vara helt ensamma.

– Det är inte så mycket mer att göra i nuläget än att vänta och hoppas, säger hon. (TT)

 ??  ?? Hanna Alfredsson.
Foto: Privat
Hanna Alfredsson. Foto: Privat
 ??  ?? SAS säger att bolaget kan göra flygningar för att hämta svenskar om utrikesdep­artementet gör en beställnin­g. På bilden parkerade Sas-plan på Kastrup i Köpenhamn. Foto: Martin Sylvest/ritzau Scanpix/tt
SAS säger att bolaget kan göra flygningar för att hämta svenskar om utrikesdep­artementet gör en beställnin­g. På bilden parkerade Sas-plan på Kastrup i Köpenhamn. Foto: Martin Sylvest/ritzau Scanpix/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden