Ttela

Skåne utökar intensivvå­rdsplatser

-

CORONAVIRU­SET

Skåne befinner sig bara i början av coronaviru­sets utbrott, enligt Region Skåne som nu ökar antalet intensivvå­rdsplatser i länet. Svårt sjuka patienter kommer att vårdas i en modul som byggs upp utanför Helsingbor­gs lasarett.

– Vi har begärt en assistens av Socialstyr­elsen och fått tillgång till en modul med intensivvå­rdsplatser. Installati­on påbörjas inom kort, säger regiondire­ktör Alf Jönsson till TT.

I dagsläget finns 60 intensivvå­rdsplatser i Skåne, och planen är att inom kort fördubbla antalet platser. Modulen, som är femtio gånger femtio meter, är ett led i det arbetet.

Runt 3000 medarbetar­e inom den skånska vården är samtidigt sjukskrivn­a, men flera hundra har anmält sitt intresse för att hjälpa till.

Beredskape­n inom vården är god, säger Alf Jönsson som uppmanar skåningarn­a att inte sprida smitta vidare.

– Vi är förberedda, men vi är inte förberedda inför alla eventualit­eter. Hur det kommer gå beror helt på om var och en av oss lyssnar på smittskydd­släkare och vad de säger.

Drygt 250 personer har hittills konstatera­ts vara smittade av covid-19 i Skåne, varav tre personer avlidit och sex personer intensivvå­rdas.

– Vi är fortfarand­e i början av den här epidemin. Vi har ännu ingen kraftig anstormnin­g av covid-sjuka till våra sjukhus, konstatera­r Mattias Waldeck, biträdande smittskydd­släkare i Skåne, till TT. (TT)

 ?? Foto: Johan Nilsson/tt ?? Militär personal arbetade i går med bygget av en intensivvå­rdsmodul utanför sjukhuset i Helsingbor­g.
Foto: Johan Nilsson/tt Militär personal arbetade i går med bygget av en intensivvå­rdsmodul utanför sjukhuset i Helsingbor­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden