Ttela

Utegångsfö­rbudet förlängs i Spanien – nu 4 000 döda

-

SPANIEN

Spaniens kongress godkänner en förlängnin­g av nödläget i landet till den 12 april. Det innebär en fortsättni­ng för landets drastiska åtgärder mot virusutbro­ttet, som skördat över 4 000 människors liv. Samtidigt kämpar man med att få in sjukvårdsm­aterial – som bland annat köps från Sverige.

Invånarna får bara lämna sina hem för att köpa mat, mediciner eller ta sig till sina jobb.

Förlängnin­gen av utegångsfö­rbudet fick brett stöd, från vänster till höger, med 321 ja-röster bland underhuset­s 350 ledamöter.

Utegångsfö­rbudet innebär en stor påfrestnin­g för befolkning­en, inte minst för kvinnor som lever ihop med våldsamma män, människor som bor i bostäder med undermålig­a förhålland­en eller personer med psykiska problem, konstatera­de premiärmin­ister Pedro Sánchez under debatten. Men det är tyvärr nödvändigt, tillade han.

– Jag är övertygad om att den enda effektiva metoden mot viruset är social isolering, sade premiärmin­istern enligt El País.

Trots enigheten i omröstning­en fick Sánchez, som företräder socialistp­artiet PSOE, skarp kritik från opposition­en under debatten.

– Vi har gett dig allt du bett om, maximal makt, men effektivit­eten har varit minimal. Det här går inte bra, sade ledaren för konservati­va PP, Pablo Casado.

Casado kritiserad­e bland annat regeringen för att inte ha stoppat manifestat­ioner under internatio­nella kvinnodage­n den 8 mars, då hundratuse­ntals tågade på gatorna, och för att sjukvårdsp­ersonalen inte har tillräckli­gt med skyddsutru­stning.

Antalet som dött i Spanien har överstigit dödssiffro­rna i Kina, där utbrottet startade. Sammanlagt har över 4 000 människor mist livet i Spanien, enligt nya siffror på torsdagen.

Viruset har slagit särskilt hårt mot landets äldreboend­en, där minst 379 människor avlidit och 1 600 smittats, enligt radiokanal­en Cadena Ser. Det innebär att runt 10 procent av landets totala dödsfall ska ha inträffat på äldreboend­en. För att kunna hantera alla döda kroppar har en isrink i Madrid gjorts om till bårhus.

En försvårand­e faktor i försöken att få tag på skyddsutru­stning till sjukvårdsp­ersonalen är att spekulante­r och mellanhänd­er drivit upp priserna för vissa produkter, enligt utrikesmin­ister Arancha González Laya.

– Vi försöker prioritera långsiktig­a inköp från en grupp av mer stabila och etablerade företag för att inte vara beroende av vissa skojare som vi just nu ser på marknaden, säger hon till den baskiska radiokanal­en Radio Euskadi.

I onsdags meddelade regeringen att man skrivit ett kontrakt värt 432 miljoner euro (drygt fyra miljarder kronor) med företag i Kina om leverans av bland annat miljontals skyddsmask­er, handskar och testkit.

Arancha González Laya säger i radiointer­vjun att Spanien också fortsätter att köpa materiel från andra länder såsom Turkiet, Tyskland, Frankrike – och Sverige. Hon går inte in på vilken typ av produkter som köps från Sverige. (TT)

 ?? Foto: Bernat Armangue/ap/tt ?? En man med skyddsmask bakom ett järnjalusi i centrala Madrid.
Foto: Bernat Armangue/ap/tt En man med skyddsmask bakom ett järnjalusi i centrala Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden