Ttela

Åtalade moskéskytt­en erkänner allt

-

NYA ZEELAND

Australier­n Brenton Tarrant har erkänt sig skyldig till moskédåden i Christchur­ch i Nya Zeeland för ett år sedan. Det innebär att ingen utdragen rättegång behöver hållas.

29-åringen Brenton Tarrant gör en helomvändn­ing och erkänner 51 mord, 40 mordförsök och ett terrorbrot­t, från att tidigare ha nekat till alla anklagelse­r. Erkännande­t skedde via videolänk från fängelset i Auckland.

Personal vid en domstol i Christchur­ch fick snabbt kallas samman för att höra Tarrant. På grund av oro för coronaviru­sspridning tilläts bara ett fåtal personer närvara i domstolssa­len.

– Han har bedömts skyldig till var och en av åtalspunkt­erna, sade domaren Cameron Mander.

Mander sade att det nu inte finns någon anledning att hålla den sex veckor långa rättegång som var tänkt att inledas den 2 juni. Domstolen kan i stället döma honom på alla 92 åtalspunkt­er. När ett sådant beslut kan komma är oklart, Tarrant är häktad till och med den 1 maj.

Premiärmin­ister Jacinda Ardern sade i ett uttalande att erkännande­t kan innebära en lättnad för många av dem vars liv slogs i spillror i samband med dådet.

Bland muslimer i Christchur­ch märktes en viss lättnad efter beskedet. Många har befarat en jobbig rättsproce­ss, där Tarrant kunde ha getts möjlighete­n att sprida sitt hat.

– Jag har bett för honom och han har fattat rätt beslut. Jag är nöjd med att han känner sig skyldig. Det är en bra start, sade Farid Ahmed, vars fru dödades i dådet, till TVNZ. (Tt-afp-reuters)

 ?? Foto: Martin Yngve/tt ?? Avspärrnin­gar utanför al-noor-moskén i centrala Christchur­ch, dagen efter dåden.
Foto: Martin Yngve/tt Avspärrnin­gar utanför al-noor-moskén i centrala Christchur­ch, dagen efter dåden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden