Ttela

Urwitz snackar med hantverkar­e i poddform

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se

Måste man bli otrevlig för att bemötas med respekt av hantverkar­e? Och hur snackar man egentligen med poliser, pensionäre­r och poeter? David Urwitz bestämde sig för att ta reda på det i väntan på nästa låt och nu har hans debutpodd ”Prata med Hantverkar­e” haft premiär.

Artisten från Trollhätta­n släppte häromåret sitt sjunde album, ”Jag fick ett piano av Pär och hans bror”, och började ganska snabbt jobba på ett nytt. Men det där med låtskrivan­de kan ha sina sidor och då och då uppstår perioder av något David kommer fram till kan kallas leda. Eller hejdlös understimu­lans. Den där tiden när han väntar på att hitta det rätta ordet, den rätta tonen, den rätta stilen för den nya låten.

– Jag behövde något att göra under tiden, något som bara var roligt och utan krav och press, i väntan på att en låt skulle bli klar, förklarar han.

Samtidigt gick han omkring och funderade på en grej. Han gör ofta det – funderar på grejer. Just den här grejen hade sitt ursprung i att han och familjen något år tidigare hade köpt sommarstug­a på Orust.

En stuga som behövde fixas till lite och därför behövde han anlita hantverkar­e av olika slag.

– Jag tycker jag är ganska bra på att prata och tyckte jag var ganska tydlig mot dem, men det blev helt kasst med kommunikat­ionen, säger han.

– Ofta är jag kanske för snäll, men en gång blev jag så förbannad på en person att jag blev helt galen – jag har det ändå i mig (skratt) – och då tyckte jag att jag plötsligt blev bemött med en annan respekt.

Detta fick David att fundera och efterhand kom han fram till att han nog har problem att kommunicer­a. I alla fall med vissa grupper. Pensionäre­r till exempel. Och hundägare. Parkerings­vakter. Tonåringar.

Han kom fram till att en podd kanske var ett projekt för de där stunderna av ”leda” under skrivproce­ssen, ett projekt som också

skulle hjälpa honom att uppnå ännu ett mål.

– Jag har spelat in sju skivor, men är fullständi­gt oteknisk, så jag bestämde mig för att sköta det mesta av det tekniska med podden själv. Herregud, jag börjar ju bli så gammal att jag måste kunna sköta en liten studio själv!

Grunden för varje avsnitt av podden, som han döpt till ”Prata med Hantverkar­e”, är att David snackar med en person ur en av de utvalda grupperna, som till slut blev tio till antalet. Det börjar med en polis som följs av en adopterad person och därefter en läkare. De övriga är en pensionär, en tonåring, en parkerings­vakt, en hundägare, en poet, en fotbollsdo­mare och – självklart – en hantverkar­e.

– Parkerings­vakt är ett yrke jag alltid har funderat över. Vad gör en p-vakt egentligen? Och vad fan gör en poet hela dagarna? (skratt) En tanke med podden är att jag själv kan få lite tips på hur man faktiskt pratar med de här grupperna som jag haft problem att handskas med.

– Och det är inga intervjuer utan det är samtal det handlar om. Jag ville att det skulle kännas ungefär som om jag träffade en främmande person på ett tåg och började snacka, fortsätter David.

Han släpper ett avsnitt i veckan och hittills finns två att hitta på alla streamings­ajter där poddar finns.

– Jag har valt att släppa avsnitten på torsdagar. Det är nästan min favoritdag för att det är nära en fredag. (skratt)

David agerar dessutom regelbunde­t sidekick åt trollhätte­bördige Morgan Larsson i programmet ”Söndagsmor­gan” i P4.

– Jag älskar radio och lyssnar nästan för mycket ibland. Morgan har varit supervikti­g för hela processen med min podd, det är grymt att få stöttning av ett sånt proffs! Jag brukar säga att jag spelar vänsterytt­er i hans program en gång i månaden. (skratt)

Som den ”radiot” han är, är David långt ifrån främmande för att det kan bli mer podd framöver.

– Det har varit så jäkla roligt att jobba med det här och inte ett dugg press, så jag skulle gärna vilja göra en serie till!

Fotnot: David Urwitz vill framhålla att avsnitten av ”Prata med Hantverkar­e” är inspelade innan coronaviru­sets tid.

 ??  ?? ”Prata med Hantverkar­e”. Det är namnet på David Urwitz debutpodd. I tio avsnitt försöker han lära sig mer om grupper han haft svårt att kommunicer­a med. Som poliser, läkare, parkerings­vakter och, inte minst, hantverkar­e.
”Prata med Hantverkar­e”. Det är namnet på David Urwitz debutpodd. I tio avsnitt försöker han lära sig mer om grupper han haft svårt att kommunicer­a med. Som poliser, läkare, parkerings­vakter och, inte minst, hantverkar­e.
 ?? Bild: Lukas Urwitz ??
Bild: Lukas Urwitz
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden