Ttela

Smakrika och mustiga recept baserade på öl Ö

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

l passar inte bara i glasen. Testa öl i maten. En flytande krydda som ger det där berömda lilla extra. Numera går det väl knappt att räkna hur många hantverksb­ryggerier Sverige har. Såsom varande en riktig ”ölatös” tycker jag att den moderna ölrevoluti­onen är helt fantastisk. Små bryggare får chansen att ta sig in på marknaden och smakutbude­t formligen exploderar.

Men öl duger minsann till mer än att bara fukta strupen. Humle och malt är smaker som förmår sätta djup och bredd även inom matlagning­en. Och ska vi nu hålla oss hemma så mycket som möjligt är det väl en perfekt tid för att experiment­era i köket. Med öl till exempel.

En skvätt pilsner i pannkakssm­eten skänker såväl sprödhet som smak. Mörkt mustigt öl är som gjort för tröstande köttgrytor och maffiga rätter av vilt från frysen. En chokladsti­nn porter sitter som en smäck i kladdkakan.

Faktum är att i de flesta sammanhang där det ingår någon form av buljong går den att byta ut mot eller kompletter­as med öl. Men det gäller dock att se upp med beskan som kan ställa till det lite. Undvik helst alltför beska ölsorter om du avser att hälla biran i maten. Har du inget annat till hands bör du vänta in i det sista eftersom beskan kan förstärkas av upphettnin­g. Ett lysande öl i de här sammanhang­en är därför veteölet, eller weissbier om man så vill. Det har minimal beska, men däremot en fräsch syrlighet som lämpar sig alldeles ypperligt för just matlagning.

Ljusare och lättare öl funkar bäst i mildare sammanhang, medan mörkare och tyngre öl passar bäst till mer högröstade råvaror. Öl är supergott i chili, gör underverk med panering och fixar fraset i våfflorna.

Fortfarand­e skeptisk? Testa att baka en chokladkak­a med skummande Guinness i. Knasgott om du frågar mig. Smakerna gifter sig som om de voro ämnade för varandra sedan begynnelse­ns dagar. Varför inte servera härlighete­n med en ”Black velvet”, det vill säga Guinness blandat med champagne? Det bästa av alla världar.

” Ljusare och lättare öl funkar bäst i mildare sammanhang, medan mörkare och tyngre öl passar bäst till mer högröstade råvaror

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Veteöl lyfter dressingen till den här salladen med päron, ädelost och nötter. Kan serveras med eller utan kyckling.
Bilder: Janerik Henriksson Veteöl lyfter dressingen till den här salladen med päron, ädelost och nötter. Kan serveras med eller utan kyckling.
 ??  ?? En vanlig löksoppa får extra stuns av ale.
En vanlig löksoppa får extra stuns av ale.
 ??  ?? Chokladkak­an får smak av stout, apelsin och mandel.
Chokladkak­an får smak av stout, apelsin och mandel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden