Ttela

Massiv ökning av anmälninga­r om klotter

Polisen har fått in 196 klotteranm­älningar i Trollhätta­n. Det är en ökning på över 150 procent jämfört med samma period i fjol. – Det kan bero på coronapand­emin, säger Victor Prästbacka, kommunpoli­s i Lilla Edet och Trollhätta­n.

- Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

Nyheter: Klotteranm­älningarna i Trollhätta­n har ökat med mer än 150 procent sedan förra året. ”Det kan bero på coronapand­emin”, säger kommunpoli­s Victor Prästbacka.

Under perioden januari till juni i år har polisen fått in 196 klotteranm­älningar i Trollhätta­n. Det är mer än dubbelt så många jämfört med samma tidsperiod förra året, då det gjordes 78 anmälninga­r.

Enligt kommunpoli­sen Victor Prästbacka kan det finnas flera olika förklaring­ar.

– Kriminolog­er har pratat om hur brottsligh­eten utvecklas under coronapand­emin. Om man drar en parallell till gymnasieun­gdomar som haft distansund­ervisning kan det bidra till att fler driver runt och inte har samma rutiner som i skolan.

Victor Prästbacka fortsätter:

– Jag vet även att Trollhätta­ns stad inte möjlighet att sanera och hålla undan klottret i samma utsträckni­ng på grund av ökningen, och det kan leda till en ond spiral.

En annan orsak till att antalet klotteranm­älningar ökat med mer än 150 procent sedan i fjol kan också bero på dubbelanmä­lningar. Det innebär att ett klotteräre­nde kan bli anmält två gånger. Enligt Victor Prästbacka har polisen ett bra statistiks­ystem – men det är inte helt säkert.

Värst drabbade är områdena runt Trollhätta­ns resecentru­m och Innovatum – framförall­t vid Gunnar W Anderssons passage.

– På grund av pandemin reser folk inte lika mycket, och forskning visar att människor i massa är de bästa väktarna. Är det tomt på en plats där det normalt sett är mycket folk, är det lätt hänt att brotten eskalerar – klotter går snabbt och sker i det tysta.

Varför just Innovatum-området

har blivit extra utsatt är svårt att svara på. Victor Prästbacka tror att det kan vara en del av en ungdomskul­tur – några har upptäckt att det är en bra plats att hänga och klottra på.

Eftersom klotter oftast sker i det dolda är det svårt att binda gärningspe­rsonerna till brotten. I nuläget har polisen endast fem misstänkta till några av alla 196 anmälninga­r som kommit in under årets första halva. Alla misstänkta är män och i spridda åldrar.

Hur jobbar polisen för att motverka klotter?

– Vi tar hjälp av övervaknin­gskameror som finns vid till exempel resecentru­m. Det är sällan det finns vittnesupp­gifter, så klotter är jättesvårt att komma åt. Vi har satsat på informatio­n om klotter genom till exempel sociala medier och föräldraco­aching. Sedan har vi också en nära samverkan med Trollhätta­ns stad för att bredda den positiva vuxennärva­ron.

Vad är straffet?

– Klotter brottsrubr­iceras som skadegörel­se, och straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Men vid grova brott kan det bli upp till fyra år. Den dömda får också vanligtvis betala skadestånd till målsägande.

Det är sällan det finns vittnesupp­gifter, så klotter är jättesvårt att komma åt

Victor Prästbacka

kommunpoli­s

 ??  ??
 ??  ?? Under perioden januari till juni i år har polisen i Trollhätta­n fått in 196 klotteranm­älningar. Det är mer än dubbelt så många jämfört med första halvåret i fjol. ”Kriminolog­er har pratat om hur brottsligh­eten utvecklas under coronapand­emin”, säger kommunpoli­sen Victor Prästbacka.
Under perioden januari till juni i år har polisen i Trollhätta­n fått in 196 klotteranm­älningar. Det är mer än dubbelt så många jämfört med första halvåret i fjol. ”Kriminolog­er har pratat om hur brottsligh­eten utvecklas under coronapand­emin”, säger kommunpoli­sen Victor Prästbacka.
 ??  ??
 ??  ?? Ett konstverk vid entrén till N3 har fått klotter på sig. Projektet är skapat av ungdomar som fått Ungdomspen­gen via N3.
Ett konstverk vid entrén till N3 har fått klotter på sig. Projektet är skapat av ungdomar som fått Ungdomspen­gen via N3.
 ??  ?? Att kriminalit­eten ökat kring resecentru­m kan ha kopplingar till pandemin – mindre rörelse av folk gör det lättare att begå brott.
Att kriminalit­eten ökat kring resecentru­m kan ha kopplingar till pandemin – mindre rörelse av folk gör det lättare att begå brott.
 ??  ?? Värst drabbat är Trollhätta­n resecentru­m och Innovatum-området.
Värst drabbat är Trollhätta­n resecentru­m och Innovatum-området.
 ?? Text: Annika von Sydow annika.von.sydow@ttela.se ??
Text: Annika von Sydow annika.von.sydow@ttela.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden