Ttela

Nya demonstrat­ioner för att rädda klimatet

- Niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Under fredagen höll Fridays for future den första världsomsp­ännande aktionsdag­en sedan coronapand­emin bröt ut. I både Vänersborg och Trollhätta­n genomförde­s manifestat­ioner.

På fredagen höll skolstrejk­rörelsen Fridays for future en global aktionsdag. Två av alla orter i världen där rörelsen visade upp sig var Vänersborg och Trollhätta­n.

I Vänersborg hade en liten men tapper skara placerat sig utanför kommunhuse­t. ”Vi ska värna jorden och aldrig ger vi upp”, sjöng de.

En av deltagarna var Kim Blomster, som är ordförande Naturskydd­sföreninge­n i Vänersborg.

– Vi har några verkliga hjältar. Men det är synd att det inte är några ungdomar här, men de är i ju skolan, säger hon.

Under lång tid kämpade Fridays for future på med demonstrat­ioner varje fredag. Men så kom coronapand­emin och i mars flyttade manifestat­ionerna ut på nätet.

Fredagens demonstrat­ion är rörelsens återkomst till gatorna i Vänersborg, men om det blir fler demonstrat­ioner ute i verklighet­en och hur framtiden ser ut är oklart.

– Vi vet inte, det är ju coronan som hindrar, säger Kim Blomster.

Demonstran­terna började diskutera klimatet på lokal nivå.

Vänersborg­s kommun fick beröm för sin nya kretslopps­park men samtidigt satte man ett stort frågetecke­n kring Vargön Alloys utsläpp.

Också framtida bostadspla­ner dryftades.

– När man nu gör detaljplan­er för bostadsomr­ådet Skaven och Öxnered hoppas jag att man tänker till kring trafik och parkerings­platser, säger Emanuel Blume.

” Vi har några verkliga hjältar. Men det är synd att det inte är några ungdomar här, men de är ju i skolan

Och till slut skickade demonstran­terna en fråga till makthavarn­a i kommunen: ”När blir Vänersborg fossilfrit­t?”

I Trollhätta­n var manifestat­ionen blygsammar­e. Utanför stadshuset hade skor och plakat med budskap om att rädda miljön placerats på marken.

Niklas Johansson

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? Fridays for future kämpar på. I fredags samlades knappt tio personer för en manifestat­ion för klimatet.
Bild: Niklas Johansson Fridays for future kämpar på. I fredags samlades knappt tio personer för en manifestat­ion för klimatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden