Ttela

Löfven till FN: Vaccin måste fördelas rättvist

-

FN

Ett framtida vaccin mot coronaviru­set måste distribuer­as rättvist. Det är ett av huvudbudsk­apen när statsminis­ter Stefan Löfven (S) i dag intar talarstole­n i FN:S generalför­samling – i digital form.

”Covid-19-pandemin har illustrera­t vikten av att stärka internatio­nella samarbeten och FN. Detta samtidigt som polariseri­ngen ökar”, kommer det att heta från Löfven när det blågula talet spelas upp i Fn-skrapan i New York enligt uppgifter till TT.

Löfven planerar att berätta att Sverige, tillsamman­s med en grupp likasinnad­e länder, driver på för global tillgång till och rättvis fördelning av ett framtida vaccin mot covid-19. I nätverket ingår bland andra Kanada, Sydkorea, Sydafrika och Spanien.

Tillsamman­s med kollegor från dessa länder skrev Löfven i somras en debattarti­kel i tidningen The Washington Post där han argumenter­ade för att ett coronaviru­svaccin måste göras tillgängli­gt för alla länder och fördelas efter rättvisa och vetenskapl­iga principer.

”Var du lever borde inte avgöra om du lever”, skrev ledarna.

Vid sidan av vaccinfråg­an kommer statsminis­tern i sitt tal att lyfta FN:S roll i den internatio­nella pandemires­ponsen, med WHO i centrum”.

I tisdags, på den allmänna debattens första dag, gick USA:S president Donald Trump i motsatt riktning. Han slog sig själv för bröstet för USA:S virusrespo­ns, anklagade Peking för att ha spridit vad han kallar ”Kinaviruse­t” och manade FN att ställa Kina till svars.

Det är tydligt att pandemin eldat på de globala motsättnin­garna, något som gör det än viktigare att Sverige i generalför­samlingen visar att man står upp för multilater­alismen, understryk­er Carl Skau, som är chef för UD:S enhet för Fn-politik, konflikt och humanitära frågor.

– I en tid av covidnatio­nalism och alltmer dysfunktio­nella relationer mellan stormakter­na är det viktigare än någonsin att små- och medelstora länder kliver fram och tar ansvar, säger Skau till TT.

Det blågula talet berör också Jemen, klimatfråg­an och uppföljnin­gen av FN 75, den generalför­samlingsre­solution som antogs i veckan i samband med FN:S 75-årsjubileu­m, som Sverige och Qatar förhandlat fram. Den är tänkt att bana väg för Fn-reformer samt hållbar utveckling och konfliktlö­sning. (TT)

 ??  ?? FN:S generalsek­reterare António Guterres tillsamman­s med statsminis­ter Stefan Löfven (S) under en presskonfe­rens i Rosenbad 2018. Foto: Tt/arkiv
FN:S generalsek­reterare António Guterres tillsamman­s med statsminis­ter Stefan Löfven (S) under en presskonfe­rens i Rosenbad 2018. Foto: Tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden