Ttela

Mimmie Björnsdott­er: Äldreomsor­gen behöver mer insatser

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Äldreomsor­gen står inför stora utmaningar. De höga dödstalen i pandemins fotspår har gjort att frågan om kvaliteten i Sveriges äldrevård har seglat upp på dagordning­en. Det ökande antalet äldre – till 2030 förväntas antalet äldre med behov av insatser ha ökat med 52 procent mot idag – ställer också högre krav på äldrevårde­ns kapacitet. Men politisk vilja att lösa problemet verkar inte saknas. Det märktes inte minst i Agendas senaste partiledar­debatt, då Nyamko Sabuni (L) och Ebba Busch (KD) var rörande överens om att vi behöver göra mer för Sveriges äldre.

Men hur ska kvaliteten kunna höjas? En färsk granskning från Riksrevisi­onen tittar närmare på den så kallade Äldresatsn­ingen, som pågick mellan 2010 och 2014. Satsningen bestod av riktade statsbidra­g på 4,3 miljarder, och granskning­en försöker svara på om den lett till några bestående förbättrin­gar av äldreomsor­gen.

Ett centralt syfte med satsningen var att få igång så kallade kvalitetsr­egister, för att kunna få underlag för ett mer kontinuerl­igt förbättrin­gsarbete – en god tanke som tyvärr inte verkar ha fungerat som tänkt. Istället har registren främst använts som beslutsund­erlag för enskilda individers vård, vilket äventyrar principen om en jämlik vård. Att kvalitetsr­egistren användes som beslutsstö­d pekar också på brister i journalsys­temet, som borde ses över och rättas till.

Det verkar inte heller som att de positiva resultaten som man såg från satsningen har bestått över tid – en del av problemet med tillfällig­a satsningar. Ett mer bestående grepp för att komma åt kvalitetsp­roblemen behövs: Sveriges äldre borde inte behöva förlita sig på enstaka satsningar för att kunna leva ett värdigt liv.

” Äldreboend­en ska ha möjlighet att erbjuda omsorg såväl som vård under samma tak

Ett förslag som dryftas för att långsiktig­t höja den medicinska kvaliteten inom äldreomsor­gen – senast i Sydsvenska­n av tre Kristdemok­rater – är att låta kommunerna anställa läkare, för att kunna ha fast anställda geriatrike­r och allmänläka­re på äldreboend­en. Idag får kommuner bara anställa den som har upp till sjuksköter­skekompete­ns, trots att äldre på boende ofta har ett stort vårdbehov och inte sällan svårt att färdas till närmaste akut eller vårdcentra­l. Att äldreboend­en ska ha möjlighet att erbjuda omsorg såväl som vård under samma tak borde vara en självklarh­et.

Det saknas kanske inte politisk vilja – men politisk handling, bortom tillfällig­a satsningar. Vi ska så klart fira att fler blir allt äldre, förutsatt att de extra åren på ålderns höst fylls med livskvalit­et. I dagsläget behöver dock mer behöver göras för att låta de sista ljuva åren bli de bästa i folks liv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden