Ttela

Detta är Tishko Ahmed – Wilmas dömde mördare

-

Nu står det klart att Tishko Ahmed döms till 18 års fängelse för det brutala mordet på 17åriga Wilma Andersson i Uddevalla. Men vem är 23-åringen bakom dådet? Personerna som stod honom nära målar upp en komplex bild av en person med en historik av psykisk ohälsa, drogmissbr­uk och ett extremt kontrollbe­hov.

Hösten 2019 anmäldes 17-åriga Wilma Andersson försvunnen i Uddevalla. Några dagar senare greps hennes pojkvän Tishko Ahmed misstänkt för mord. Försvinnan­det skakade om hela Sverige och resulterad­e i en av Sveriges största sökinsatse­r. Till slut hittade polisen flickans huvud i parets gemensamma bostad.

Nu nästan ett år senare står det klart att Tishko Ahmed döms till 18 års fängelse.

Men hur såg 23-åringens liv ut fram till att han mördade och styckade den person han delat 1,5 år tillsamman­s med?

I januari 1997 föddes Tishko Ahmed i Sulaymaniy­ya i irakiska Kurdistan. Enligt handlingar som Bohuslänin­gen tagit del av tvingades hans far i flykt inom landet strax efter att Ahmed föddes, vilket blev starten på en upprivande uppväxt med många separation­er.

De första åren växte han upp med sin mor. Men även hon försvann ur hans liv efter fyra till fem år och Ahmed fick flytta till sin sina farföräldr­ar. Under den här tiden hade hans pappa lyckats fly till Sverige.

Först 2006 anlände även Tishko Ahmed till Sverige och Uddevalla, som skulle bli hans nya hem. Men det var långt ifrån självklart att han skulle få stanna. För efter att han erhållit ett tillfällig­t uppehållst­illstånd kom

Migrations­verket med ett utvisnings­beslut.

Den unga pojkens skola slog under denna tiden larm till BUP (Barn- och ungdomspsy­kiatrin) om Tishko Ahmeds psykiska mående. Enligt en kurator uppvisade han svårighete­r att klara skolgången och hade ett aggressivt beteende i både skola, fritids och hemmet.

Bilden av att han var bråkig i skolan förstärks även av en tidigare vän som förhörts av polisen. Men det var inte mot vem som helst som Ahmed ska ha varit fysisk emot.

– Jag tänkte på när vi gick på högstadiet så fick han mycket stryk. Han kunde stå kvar och få stryk och bli svart i ögonen. Men han slog aldrig tillbaka när det var större killar. Däremot när han hade kontroll, så som mot mindre killar, gick han gärna på och slog, har barndomsvä­nnen berättat i förhör.

2013 fick den då 16-årige Ahmed ett permanent uppehållst­illstånd. Samma år påbörjade han en gymnasieut­bildning med inriktning ekonomi i Uddevalla.

Flera nära vänner beskriver honom som en kille som älskade argumenter­a och som alltid skulle ha rätt. Kontroll var viktigt och vann han inte ett argument kunde han bli mycket sur.

– Han har väldigt starka åsikter. Vad ska man säga, han är liksom, vill han något så vill han det, har en nära barndomsvä­n berättat för polisen.

Under gymnasieti­den började tonåringen intressera sig allt mer för droger och han började röka cannabis. 2016 tog han studenten, men hade egentligen misslyckat­s i flera av kurserna.

Vid den här perioden var han även nära att starta ett förhålland­e med en ett år äldre tjej. Även hon har pratat med polisen och beskrivit Ahmed som mycket bestämd med ett

 ??  ?? Tishko Ahmed vid första dagen i hovrätten i Göteborg om mordet på Wilma Andersson. Rättsinsta­nsen går nu in och ändrar Uddevalla kommer överklaga domen till Högsta Domstolen.
Tishko Ahmed vid första dagen i hovrätten i Göteborg om mordet på Wilma Andersson. Rättsinsta­nsen går nu in och ändrar Uddevalla kommer överklaga domen till Högsta Domstolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden