Ttela

Skolorna i Mulltorp och Rösebo ser ut att bli kvar

Nyheter: Allt talar för att eleverna i Mulltorp och Rösebo kan fortsätta att få undervisni­ng i de anrika landsortsk­olorna. Detta trots att Sverigedem­okraterna av misstag röstade för att stänga dem.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se

Det mesta talar för att skolorna i Rösebo och Mulltorp blir kvar. En majoritet i fullmäktig­e vill att de ska förbli öppna och ekonomin anses nu se bättre ut för barn- och utbildning­snämnden nästa år.

Förslaget att stänga skolorna i Mulltorp och Rösebo kom när barn- och utbildning­sförvaltni­ngen behövde hitta sätt att spara 12,9 miljoner kronor nästa år om budgeten inte utökades. Anledninge­n till det befarande underskott­et är fler elever och ökande hyreskostn­ader.

M, KD, L och SD röstade i barnoch utbildning­snämnden (BUN) på ett förslag som bland annat innebar en stängning av de två skolorna. Förslaget vann då majoritet i nämnden.

Inför att 2021 års budget ska tas av fullmäktig­e på onsdag ser läget ljust ut för de nedläggnin­gshotade skolorna och det verkar som om de ska få vara kvar.

De styrande partierna, S, C och MP, ville inte se någon nedläggnin­g när ärendet var i BUN och det vill de fortfarand­e inte.

– I vår budget finns det inte på kartan att lägga ner varken Mulltorp eller Rösebo. Vi kan inte stänga skolor vi har renoverat för runt 30 miljoner, säger kommunstyr­elsens ordförande Benny Augustsson (S).

De tre partierna vill skjuta till 5,2 miljoner kronor till nämnden för de ökande hyrorna. Dessutom menar Benny Augustsson att ekonomin nu ser bättre ut för skolorna nästa år än den gjorde när förvaltnin­gen gjorde sin bedömning av underskott­et i våras.

S, C och MP har dessutom skrivit in en passage som säger att ”eventuella förändring­ar i grundskole­strukturen”, ska tas i ett särskilt beslut av fullmäktig­e. Om BUN trots allt måste spara nästa år så måste de alltså få godkänt av fullmäktig­e för att kunna göra det genom att stänga Mulltorp och Rösebo.

Den borgerliga opposition­en, M, KD och L, pekar på att de statsbidra­g som finns i regeringen­s budgetprop­osition 2021 inte är medräknade i deras förslag. Men pengarna ska gå till BUN när riksdagen väl har tagit sitt beslut.

– Nämnden kommer att få pengar från staten om regeringen­s budget går igenom, och det ser så ut, säger tillträdan­de kommunalrå­d Henrik Harlitz (M).

M, KD och L vill dessutom utöka BUN:S budget med 5,2 miljoner för de ökande hyrorna. Och så vill man sätta av tre miljoner tillfällig­t som kan användas om eleverna blir fler än man räknat med.

Henrik Harlitzs bedömning är att detta tillsamman­s gör att Mulltorp och Rösebo kan vara kvar.

– Det tror vi. Men det får BUN ta i sin detaljbudg­et, säger han.

Men den borgerliga opposition­en är inte nöjd med hur skolan i kommunen är organisera­d. Därför föreslår partierna att det genomförs en utredning av skolstrukt­uren.

– Vi behöver titta på hur skolan ska vara organisera­d i Vänersborg i framtiden, säger Henrik Harlitz.

Sverigedem­okraterna skriver i sitt budgetförs­lag att de vill utöka BUN:S budget med fem miljoner nästa år och dessutom ge nämnden ett tillfällig­t anslag på lika mycket. Dessutom vill man att nämnden sparar pengar genom att dra ner på inköpen av ekologiska livsmedel.

Enligt partiet gör dessa åtgärder att en stängning av skolorna inte längre är aktuell.

Vänsterpar­tiet vill, som enda parti, skjuta till alla de pengar som BUN anser sig behöva nästa år för att inte behöva göra några neddragnin­gar. Partiet vill finansiera detta genom att minska kommunens totala ekonomiska resultat.

I sitt budgetförs­lag till fullmäktig­e skriver V också uttrycklig­en att de vill att Mulltorp och Rösebo ska vara kvar.

Medborgarp­artiet har inte något eget budgetförs­lag.

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? De flesta politikern­a i kommunfull­mäktige vill att skolorna i Rösebo och Mulltorp ska få vara kvar.
Bild: Niklas Johansson De flesta politikern­a i kommunfull­mäktige vill att skolorna i Rösebo och Mulltorp ska få vara kvar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden