Ttela

”Känner mig tryggare på krogen än på Kvantum”

Nyheter: Från och med nästa helg får barer och restaurang­er inte säja alkohol efter klockan 22. TTELA tog tempen på både gäster och personal på några av områdets större krogar denna sista helg för nattlivet.

- Text: Robin Fahlström robin.fahlstrom@ttela.se Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

Nästa helg träder de nya restriktio­nerna i kraft, vilket innebär att alkoholför­säljning förbjuds efter klockan 22 på kvällen. TTELA gjorde därför nedslag på några av krogarna i Trollhätta­n och Vänersborg en vecka innan förutsättn­ingarna förändras radikalt.

Längs med Kungsgatan i Trollhätta­n är det inte svårt att hålla avstånd denna kväll. Den fuktiga gatstenen glittrar i lampskenet, och utanför Backstage ljuder musiken lågt ur högtalarna. Vid entrén står en skylt som förkunnar att det är happy hour fram till klockan 22, ett klockslag som bara om en vecka kommer innebära mer än så.

Borden är vid 21-tiden i princip lediga allihop, och barchefen Alexander Larsson håller ställninga­rna i baren. Han upplever att det slag som restriktio­nerna blir mot baroch restaurang­branschen inte är rimligt sett till mängden skada de gör.

– Jag tycker det är missriktat, i och med att det dessutom redan finns ganska mycket restriktio­ner mot oss, säger Alexander Larsson.

Hans förhoppnin­g är att regeringen ska modifiera restriktio­nerna igen efter de reaktioner som kommit från branschen. Samtidigt fruktar han att restriktio­nerna ska förlängas även efter februari 2021, då de i nuläget väntas gå ut.

Men Alexander Larsson är övertygad om att det finns ett uppdämt behov av det sociala liv som erbjuds på krogen. Och när världen återgår till det normala är de redo på Backstage.

– Allt kommer explodera när folk får gå ut som vanligt igen. Och då står vi i startgropa­rna.

På Stars & Stripes i Vänersborg är det också en lugn kväll. En handfull sällskap har tagit sig ut för att äta middag och vila ögonen på La Liga -matchen som rullar på tv-skärmarna.

Olle Selstam och Hans Wiberg tog sig ut med ambitionen att vara ”hemma till Bolibompa”. En plan som till synes spruckit åtminstone med några timmar. Olle jobbar själv inom restaurang­branschen som kock, och tycker inte att de nya restriktio­nerna är särskilt genomtänkt­a.

– De drabbar branschen väldigt hårt och kapar nästan hela omsättning­en. Sedan har man kanske inte samma koll på avstånd klockan 12 på natten, men jag känner mig ändå tryggare på krogen än på Kvantum. Det känns lite desperat, säger han.

Hans Wiberg fyller i att han upplevt att reaktionen när man säger att man ska ut och dricka öl är annorlunda mot om man exempelvis säger att man ska till Överby och handla.

– Man skambelägg­er människor. ”Oj, ska du verkligen göra det?” Det är en taskig smäll som restaurang­erna får ta, säger han.

 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ?? Hans Wiberg och Olle Selstam är tveksamma till de nya restriktio­nerna. ”Jag är mot förbud överlag” säger Olle.
Hans Wiberg och Olle Selstam är tveksamma till de nya restriktio­nerna. ”Jag är mot förbud överlag” säger Olle.
 ??  ?? ”Det är ganska logiskt. Man måste dra ett streck någonstans, och det är svårt att klaga när man redan har det bäst” jämför Henrik Blomberg (till höger) Sveriges restriktio­ner med omvärldens.
”Det är ganska logiskt. Man måste dra ett streck någonstans, och det är svårt att klaga när man redan har det bäst” jämför Henrik Blomberg (till höger) Sveriges restriktio­ner med omvärldens.
 ??  ?? För att minimera skadan av de nya restriktio­nerna planerar Backstage att öppna tidigare på kvällen och erbjuda mer livemusik. ”Vi kan inte bara lägga oss platt” säger barchefen Alexander Larsson.
För att minimera skadan av de nya restriktio­nerna planerar Backstage att öppna tidigare på kvällen och erbjuda mer livemusik. ”Vi kan inte bara lägga oss platt” säger barchefen Alexander Larsson.
 ??  ?? ”Jag tror det är bra, när man blir berusad är det lätt att man faller in i gamla vanor” säger Carla Saapunki (till höger) om restriktio­nerna.
”Jag tror det är bra, när man blir berusad är det lätt att man faller in i gamla vanor” säger Carla Saapunki (till höger) om restriktio­nerna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden