Ttela

Gustav Juntti: Staten och kapitalet bör ro åt samma håll

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

Ska politiker ta hjälp av privata företag för att finansiera och bygga vägar och tågräls? Det undrar tankesmedj­an Fores i en ny rapport om offentlig-privat samverkan (OPS) inom infrastruk­tur. Frågan är aktuell. Nya Karolinska sjukhuset i Solna har blivit en driftkucku för alla som vill vara modernt kapitalist­kritiska. Planerna på nya höghastigh­etståg fortgår, trots att behovet av att renovera kritisk infrastruk­tur uppgår till 300 miljarder kronor (SVD, 21/8-18).

Om det är bra eller dåligt med Ops-upplägg beror dock på vad man vill ha ut av ett projekt. Klart är att privata företag gör nytta. Att staten skulle hålla sig med alla byggarbeta­re, elektriker och ingenjörer som behövs är inte lockande.

Därtill har kostnaden för investerin­g och underhåll stigit mer än inflatione­n det senaste årtiondet, enligt Trafikverk­et. Det betyder att det fram till år 2033 kan saknas runt 50 miljarder kronor mellan ramanslage­t och vad pengarna faktiskt köper, omräknat i 2017 års priser.

Det krävs alltså stora tillskott ovanpå de hundratals miljarder som utlovats. Men det krävs även högre produktivi­tet. Mellan 2005 och 2009 minskade produktivi­teten i Trafikverk­ets stora investerin­gsprojekt med 1 till 6 procent per år, enligt en granskning av Riksrevisi­onen.

Att dela kostnader med näringsliv­et kan därför vara kostnadssä­nkande och mer effektivt. Men då måste samarbetet och marknaden förbättras. För hur kan underhåll bli dyrare trots att mer och mer läggs ut på entreprena­d?

Det kan bero på att den svenska marknaden för offentliga kontrakt präglas av allt mer specialinr­iktade företag vars hela affärsmode­ll skräddarsy­tts mot upphandlin­garnas krav – exempelvis bussbolage­t Nobina.

På kort sikt kan det se billigare ut för lokal- och regionpoli­tiker att köpa trafiktjän­ster av en specialist. Över tid kan sådana smygmonopo­liseringar sänka konkurrens­en. Notan hamnar hos skattebeta­larna.

Exempelvis fann en studie från 2019 av 776 svenska infrastruk­turinveste­ringar att väg- och järnvägspr­ojekt överskred kostnadern­a med 32 respektive 20 procent. Det var mer sannolikt med fördyringa­r här än i Norge, där fler anbud per projekt lämnades.

Att använda sig av OPS är inte en mirakelkur. Ju mer frihet åt företagen, desto mer statlig kontroll och uppföljnin­g behövs. Det kan sluka effektivit­etsvinster­na och sänker utrymmet för innovation, vilket synts vid motorvägsb­yggen i Norge.

Det behövs bättre utformade kontrakt och mer statlig expertis för att dra nytta av modellen med Ops-avtal, enligt Fores. Men ju mer effektiva projekt, desto fler investerin­gar räcker pengarna till. Det behöver fler politiker lära sig.

” Hur kan underhåll bli dyrare trots att mer och mer läggs ut på entreprena­d?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden