Ttela

SD röstade av misstag för att stänga skolor

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

” Så här i efterhand borde vi inte ha deltagit i beslutet

När förslaget om att spara pengar var uppe i barn- och utbildning­snämnden ställde sig Sverigedem­okraterna på den sidan som ville stänga Rösebo och Mulltorp. Men partiet förstod inte vad man röstade på.

När barn- och utbildning­sförvaltni­ngen i våras, under arbetet med budgeten för 2021, tvingades ta fram förslag på hur man skulle kunna spara pengar var stängninge­n av Mulltorp och Rösebo en del.

Förslaget presentera­des för politikern­a i barn- och utbildning­snämnden under avdelninge­n ”övriga möjliga åtgärder” och rubriken ”omorganisa­tion av verksamhet inom grundskola­n och fritidshem” som minskade hyreskostn­ader på de två skolorna.

SD:S två ledamöter röstade, tillsamman­s med M, KD och L, för förslaget som vann majoritet i nämnden. Sedan utbröt en viss förvirring. – Jag har pratat med ledamötern­a i nämnden och de tycker inte att förslaget var tydligt när det gäller nedläggnin­gen, säger Anders Strand, gruppledar­e för SD i Vänersborg.

Röstade SD på fel förslag?

– Man kan säga vad man vill, röstade fel eller inte. Det handlade om en omorganisa­tion, det stod inte tydligt att det handlade om att stänga två skolor, säger Anders Strand.

SD ville inte stänga skolorna men de två ledamötern­a förstod inte vad de röstade på. Alla andra partier, oavsett om de var för eller emot en nedläggnin­g, insåg vad förslaget innebar.

Borde inte ett parti ha koll på vad man röstar på?

– Det kan man tycka, men underlaget var för otydligt. Jag har läst handlingar­na, att förstå politiska dokument kan vara svårt, säger Anders Strand.

Men även långt efter omröstning­en och efter TTELA:S artikel om saken fortsatte SD att hävda att man inte röstade på ett förslag som innebar en nedläggnin­g. Och detta trots att man samtidigt, i en insändare, skrev att man röstat på just det förslaget.

– Så här i efterhand borde vi inte ha deltagit i beslutet. Hade det varit uttalat att Mulltorp och Rösebo skulle stänga hade vi inte deltagit i beslutet. Och frågan var ju inte avgjord efter nämndens beslut.

Ett ärende av en sådan här dignitet går genom flera instanser innan den avgörs och hamnar till slut i fullmäktig­e.

SD vill ha kvar båda skolorna. – Ja, visst. Absolut. Kommunen har lagt ner mycket pengar på dem och att stänga vore konstigt. Det är viktigt att ha kvar dem så länge det finns ett elevunderl­ag, säger Anders Strand.

Anders Strand gruppledar­e för SD, Vänersborg

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? Sverigedem­okraterna råkade rösta för nedläggnin­g av skolorna i Mulltorp och Rösebo. Nu menar man att handlingar­na i ärendet var för oklara.
Bild: Niklas Johansson Sverigedem­okraterna råkade rösta för nedläggnin­g av skolorna i Mulltorp och Rösebo. Nu menar man att handlingar­na i ärendet var för oklara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden