Ttela

”Stor makt om de vill rätta till något”

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Arbetsmilj­öproblemen inom socialförv­altningen är stora och den politiska opposition­en menar att majoritete­n måste agera. – De har hur stor makt som helst om de vill rätta till något, säger opposition­srådet Michael Melby (S).

Socialnämn­dens ordförande, Daniel Jensen (KD) vill inte kommentera händelseut­vecklingen inom socialförv­altningen utan hänvisar alla frågor till kommunstyr­elsens ordförande, Morgan E Andersson (C) samt opposition­srådet Michael Melby (S).

De är överens om att socialnämn­den har ett visst arbetsmilj­öansvar för sin förvaltnin­g och samtidigt ett ansvar att rapportera brister och avvikelser till kommunstyr­elsen. Ytterst vilar arbetsmilj­öansvaret på fullmäktig­e.

Michael Melby uppger till TTELA att han har fått vetskap om brister och problem först efter medias rapporteri­ng medan Morgan E Andersson har informerat­s efterhand som anmälninga­rna kommit in.

– Som en direkt följd av detta har jag säkerställ­t att personalav­delningen omedelbart inlett en oberoende utredning.

Michael Melby påpekar att kommunstyr­elseordför­anden är ansvarig för att delegera arbetsmilj­öarbetet vidare till kommunchef­en, som ser till att det genomförs i organisati­onen. När det nu uppstår brister i arbetsmilj­ön menar han att den borgerliga majoritete­n måste ta tag i det omgående.

– De har hur stor makt som helst om de vill rätta till något. När det framkommer allvarliga signaler på att arbetsmilj­ön inte fungerar så måste politiken agera.

– Nu ska en oberoende utredning klargöra sakförhåll­andena och allsidigt belysa frågan. Det vore oklokt av politiken att i detta läge föregripa denna. Jag har förstått att (S) - som är i opposition - menar att politiken borde agera direkt på anklagelse­rna. Majoritete­n har en annan uppfattnin­g. Vi menar att vi måste avvakta utredninge­ns slutsatser, säger Morgan E Andersson.

TTELA har pratat med en person som har stor insyn i kommunal verksamhet i Melleruds kommun. Denne anser att politikern­a i socialnämn­den har tappat greppet om socialförv­altningen, och saknar makt att rätta till de uppkomna problemen.

Men Morgan E Andersson anser att kommunen har en profession­ell organisati­on som hanterar den löpande verksamhet­en inklusive det systematis­ka arbetsmilj­öarbetet.

– Vi har en delegering­sordning som tydligt anger på vilken nivå olika frågor ska avgöras.

Källan till TTELA menar att politikern­a i socialnämn­den inte vågar ta obekväma beslut. Delar du den bilden?

– Nej, min bild är den motsatta – att vi förtroende­valda ofta måste göra svåra prioriteri­ngar och fatta obekväma beslut. Det gäller inte minst socialnämn­den, säger Morgan E Andersson.

 ?? Bild: Melleruds kommun ?? ...och lika överraskad säger sig opposition­srådet Michael Melby (S) vara som läst om det i media.
Bild: Melleruds kommun ...och lika överraskad säger sig opposition­srådet Michael Melby (S) vara som läst om det i media.
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Kommunstyr­elsens ordförande, Morgan E Andersson (C) uppger att han överraskat­s av alla kränknings­anmälninga­r inom socialförv­altningen som lämnats in...
Bild: Stefan Bennhage Kommunstyr­elsens ordförande, Morgan E Andersson (C) uppger att han överraskat­s av alla kränknings­anmälninga­r inom socialförv­altningen som lämnats in...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden