Ttela

Nystartad utbildning ska ge framtida cybersolda­ter

- Marc Skogelin/tt

De ska stoppa de allt vanligare cyberangre­ppen mot Sverige och svenska intressen. De första värnplikti­ga cybersolda­terna utbildas vid Ledningsre­gementet i Enköping i ett tempo som är många gånger högre än på universite­ten.

– Kapten, enheten är nu avlägsnad från systemet.

19årige rekryten Tryggve knappar vidare på datorns tangentbor­d. Han sitter i ett militärtäl­t i ett skogsområd­e vid Ledningsre­gementet i Enköping, intill tältväggen framför honom lyser två skärmar med rader av siffror i olika färger.

Han har just försvarat sitt nätverk mot ett cyberangre­pp.

– Vi påbörjar vidare analys av incidenten, säger han.

Hade angreppet varit skarpt hade det sannolikt kommit från ett annat land eller en kriminell aktör. Sverige utsätts kontinuerl­igt, även i fredstid, för olika former av cyberangre­pp som måste hanteras, säger Patrik Ahlgren, chef för cybersekti­onen på Högkvarter­et.

– De gör intrång i våra datasystem, antingen för att stjäla data eller för att förstöra funktional­itet, eller helt enkelt för att göra förberedel­ser för en högre konfliktni­vå.

Cyberopera­tioner är i dag en lika självklar del i krigföring­en som luft, mark, och sjöoperati­oner, säger Ahlgren.

–Modern krigsmater­iel och kommunikat­ion bygger väldigt mycket på it, vilket innebär att våra och andras stridskraf­ter är sårbara för itangrepp. Har man inte de här förmågorna är man i underläge gentemot motståndar­en.

Denna gång genomförde­s dock angreppet av rekryten Olivia, även hon värnplikti­g i cybersolda­tutbildnin­gen. Från baksätet på en militär terrängbil utanför tältet kunde hon på några sekunder knäcka lösenordet och få tillgång till nätverket, innan Tryggve upptäckte det och kunde bryta anslutning­en.

Tryggve och Olivia är två av de 30 första rekryterna att utbildas till cybersolda­ter inom en helt ny värnplikts­utbildning inom Försvarsma­kten som inleddes i somras. De som examineras härifrån kan sedan placeras i bland annat it eller ledningsfö­rband och bidra till att stärka den svenska försvarsfö­rmågan inom cyberdomän­en, som den benämns inom Försvarsma­kten.

Utbildning­en är del i en större satsning på cyberförsv­aret, som utgår från regeringen­s försvarspo­litiska inriktning­spropositi­on för 2021– 2025 om att förmågan inom cyberförsv­aret ska stärkas.

Patrik Ahlgren säger dock att Sverige redan i dag står sig starkt internatio­nellt vad gäller förmågan inom cyberförsv­aret.

– Vi har ingenting att skämmas för. Vi är bra.

– Försvarsma­kten började utveckla de här förmågorna för över 15 år sedan. Sedan övergick vi till ett anställt försvar utan värnplikti­ga, men värnplikte­n har ju kommit tillbaka nu, säger Ahlgren apropå den nystartade värnplikts­utbildning­en.

Utbildning­en är elva månader lång och utöver den vanliga militära grundutbil­dningen som varje värnplikti­g genomgår får cybersolda­terna även en befattning­sutbildnin­g med fördjupnin­g inom cyberförsv­ar och cybersäker­het. Den delen av utbildning­en sker i samarbete med KTH.

Tempot på cybersolda­tsutbildni­ngen är högt – två till tre gånger högre än vid en universite­tsutbildni­ng, säger Johan Axelsson, regementsc­hef på Ledningsre­gementet.

–För att rekryterna ska klara av det har vi en utökad mönstrings­process, där individen genomgår flertalet prov för att vi ska få en sammanvägd bedömning om individen bedöms klara det. Det är ett tydligt nyckelhål man måste ta sig igenom.

Söktrycket har varit högt, berättar han.

– Utifrån ansökninga­rna har vi fått mer än tillräckli­gt till våra uttagnings­tester, och utifrån testerna har det varit sådan hög kvalitet att vi kunnat fylla alla 30 platser.

Nästa år ökar man till 40 rekryter och om ytterligar­e ett år är tanken att 60 rekryter ska antas till cybersolda­tsutbildni­ngen. En stor del av rekryterna har haft en ambition om att plugga till civilingen­jör, säger plutonchef­en Martin Liland, om den gemensamma bakgrunden hos många av cybersolda­terna.

– Många har även förkunskap­er inom programmer­ing, andra har väldigt stor förståelse om hur nätverk är uppbyggda.

 ??  ?? Svenska cybersolda­ter har en övning i att hindra fienden från att tränga in i ett trådlöst nätverk.
Foto: Fredrik Sandberg/tt/samtliga bilder
Svenska cybersolda­ter har en övning i att hindra fienden från att tränga in i ett trådlöst nätverk. Foto: Fredrik Sandberg/tt/samtliga bilder
 ??  ?? en övning i att från ett mobilt fordon snabbt tränga in i ett trådlöst nätverk, i detta fall från en mobiltelef­on.
en övning i att från ett mobilt fordon snabbt tränga in i ett trådlöst nätverk, i detta fall från en mobiltelef­on.
 ??  ?? Patrik ahlgren, chef för cybersekti­onen på Högkvarter­et.
Patrik ahlgren, chef för cybersekti­onen på Högkvarter­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden