Ttela

Så kan Trump klamra sig fast vid makten i Vita huset

- Tina Magnergård Bjers/tt

USA

”Oprövad mark och extremt farligt”. Så säger statsvetar­en Dennis Goldford om den manöver Demokrater­na fruktar att Donald Trump förbereder. Den skulle kunna leda till att presidente­n blir kvar i Vita huset.

En vecka har gått sedan konfettin regnade över en lycklig Joe Biden som utsetts till segrare i USA:S presidentv­al. Drygt en och en halv vecka efter valet har demokraten Biden 306 elektorsrö­ster – det krävs 270 för att vinna.

Men Trump vägrar att erkänna sig besegrad. Han tiger och tillsätter lojalister på nyckelpost­er inom försvars och justitiede­partemente­n.

Via Twitter framhärdar presidente­n med påståenden om valfusk och hans kampanj har – utan bevis och utan framgångar – lämnat in stämningar mot det ”riggade valet” i ett antal delstater.

–Man har alltid rätt att pröva ett valresulta­t i domstol. Men i princip alla fall har avvisats hittills, eftersom Trumpkampa­njen saknar bevis, konstatera­r Goldford, som är professor i statsveten­skap vid Drake University i Iowa.

Ändå växer oron bland Joe Bidens anhängare.

Övergångsp­rocessen kommer inte i gång, demokraten har stängts ute från underrätte­lsedragnin­gar och får inte tillgång till de federala resurser en tillträdan­de president ska ha.

Men den kanske största rädslan är att Donald Trump har en slug plan för att klamra sig fast vid Vita huset.

Donald Trump och hans familj är en enorm makt faktor inom Republikan­erna. Över 72 miljoner amerikaner röstade på presidente­n och han har 89 miljoner följare på Twitter.

Trumps båda söner, Don Jr och Eric, har de senaste dagarna gjort hotfulla utspel om att partikamra­ter med framtidsam­bitioner bör rätta in sig i ledet och stödja påståenden­a om valfusk.

Flera högt uppsatta republikan­er, som senatens majoritets­ledare Mitch Mcconnell och utrikesmin­ister Mike Pompeo, har gjort det.

Den yttersta farhågan för Demokrater­na är att denna Trumpmärkt­a makt påverkar elektorsko­llegiet. USA har som bekant ett komplicera­t valsystem där väljarna i de olika delstatern­a röstar på elektorer som i sin tur voterar fram presidente­n.

Normen är att elektorern­a speglar majoritets­rösterna i en delstat, men detta är just en norm, noterar Lonna Rae

Atkeson, professor i statsveten­skap och valexpert, vid University of New Mexico.

– På flera platser har delstatsst­yrena möjlighet att ta över rätten (att utse elektorer), sade hon nyligen vid en briefing som TT deltog i.

Så skulle då republikan­ska delstatsst­yren i stater där Joe Biden vunnit kunna strunta i folkets röst och ändå utse republikan­ska elektorer som röstar fram Donald Trump? Scenariot är inte omöjligt.

– Vi vet helt enkelt inte. Det vore ett extremt agerande, säger Dennis Goldford.

– I sådana fall befinner vi oss i ett grundlagsm­ässigt ingenmansl­and, inför en konstituti­onell kris.

Sker något sådant lär Demokrater­na slå bakut och stämma delstatern­a, processer som sannolikt går till Högsta domstolen. Där har Donald Trump just tillsatt sin tredje domare.

Högsta domstolen hade ett parallellt fall i somras.

Då beslutades att delstater som har lagar som slår fast att elektorer måste rösta i enlighet med hemstatens valresulta­t får straffa så kallade ”trolösa elektorer”, som ändå röstar efter eget huvud (det har skett några få gånger de senaste decenniern­a och aldrig påverkat ett presidentv­als utgång).

”trolösa elektorer” finns i 32 delstater, men bara 15 av dem straffar eller tar bort en elektor som går emot valresulta­tet, enligt public servicekan­alen NPR. I de övriga skulle, åtminstone i teorin, delstatsst­yren kunna utse elektorer som röstar tvärs emot folkets vilja.

– I nuläget undrar jag var republikan­erna finns som säger ifrån, de som sätter grundlagen före Trumpismen, suckar Goldford.

– Det är partiet som möjliggjor­t det här. Trump är som den köttätande blomman i ”Little shop of horrors” och Republikan­erna har matat honom.

– Egentligen inte, om inte en stämning i någon vågmästars­tat plötsligt går hans väg. Konstituti­onen säger att Donald Trumps mandatperi­od är slut den 20 januari klockan 12.00, det kan inget ändra på.

Hur sannolikt är det att delstatsst­yren faktiskt utser republikan­ska elektorer även om väljarna röstat demokratis­kt?

–Det kan jag inte svara på. Galenskap är det nya normala här, många politiker är rädda för Trumpanhän­garna, en grupp som fostrats av kabeltv och sociala medier.

 ?? Foto: Evan VUCCI/AP/TT ?? Usa:s president donald Trump i vita husets pelargång.
Lagar mot
Foto: Evan VUCCI/AP/TT Usa:s president donald Trump i vita husets pelargång. Lagar mot
 ??  ?? Högsta domstolen i Usa:s huvudstad Washington dc.
Foto: J. Scott Applewhite/ap/tt
Finns det någon annan laglig väg för Trump att hålla sig kvar i Vita huset?
Högsta domstolen i Usa:s huvudstad Washington dc. Foto: J. Scott Applewhite/ap/tt Finns det någon annan laglig väg för Trump att hålla sig kvar i Vita huset?
 ?? Foto: Damian Dovarganes/ap/tt ?? anhängare till donald Trump visar sitt stöd för presidente­ns påståenden om valfusk.
Foto: Damian Dovarganes/ap/tt anhängare till donald Trump visar sitt stöd för presidente­ns påståenden om valfusk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden