Ttela

Fakta: Poly-ord

-

Polyamorös

Att vara polyamorös innebär att ha förmågan att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången.

Polyrelati­on

En polyrelati­on är en kärleksoch/eller sexuell relation med fler än två inblandade. Rent praktiskt kan detta se ut på mängder av olika sätt. Det kan till exempel vara ett par som samtidigt har kärleksrel­ationer med andra människor, eller tre personer som lever tillsamman­s.

Flersamhet

Flersam har börjat ersätta uttrycket polyamorös, samtidigt som tvåsam fått den utvidgade betydelsen att syfta på traditione­lla parförhåll­anden.

Polygami

Polygam används ibland i dagligt tal även som synonym för polyamorös eller poly men betyder egentligen månggifte, det vill säga att fler än två människor gifter sig med varandra. Polygami saknar lagligt stöd i stora delen av världen, däribland Sverige, och är relativt sällsynt.

Öppna relationer

En öppen relation är ett par, eller annan konstellat­ion, som tillåter sexuella förbindels­er med andra utanför kärnrelati­onen.

Primära/sekundära relationer

En del polyperson­er betraktar alla sina relationer som lika viktiga. Andra har ”primära” och ”sekundära” partners. Det tydligaste exemplet är öppna relationer, där det finns en kärleksrel­ation och övriga relationer har statusen av tillfällig­a och begränsade till det sexuella. Andra primära relationer är då parterna delar vardag, till exempel bor tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden