Ttela

Tv-profilen Jessica Almenäs gillar att jobba under press

Hon kallar sig prestation­sprinsessa, älskar sport och får en kick av direktsänd­ningar. Tv-profilen Jessica Almenäs har lett en mängd program – men numera strävar hon efter bättre balans mellan familj, jobb och fritid.

- Malin Eijde

Jessica Almenäs hade hoppats på en födelsedag­sfest i år, men ”det är som att det har gått troll i mina födelsedag­sfester”, säger hon. När hon fyllde 30 hade hon precis fått barn och ammade en bebis, samtidigt som hon ledde fotbollsga­lan på självaste 30-årsdagen. Och när hon fyllde 40 hade hon precis blivit utbränd, tagit paus från jobbet och kände sig folkskygg.

– Då blev det en liten middag med mina absolut närmaste vänner, i stället för den jättebrakf­est jag skulle ha haft.

I år hade det kunnat bli en 45-årsfest – om det inte hade varit för pandemin. Den bromsar festlighet­erna, men jobbet rullar på. Säsong sju av ”Superstars” spelades in på Gotland i stället för som tidigare år på Cypern och Kreta. Men det enda egentliga bakslaget var sommar-os, som sköts fram till 2021 av coronaskäl.

Jessica Almenäs älskar

OS, så pass mycket att när sändningsr­ättigheter­na flyttade från TV4 till Kanal 5 flyttade hon efter. 2018 direktsänd­e hon och Anja Pärson från Os-festen i Sydkorea.

– Det var min dröm att få bevaka ett OS. Att få vara på plats, sända live, berätta om dagen för alla där hemma, det var så jäkla kul, säger hon.

Sportintre­sset har funnits med sedan uppväxten, då hon var en lovande juniorland­slagsspela­re i basket. Senare blev hon modell, men drömmarna handlade om att bli journalist och ”vara i tv”. Många ungdomar hade liknande drömmar på 1990-talet; för Jessicas del realiserad­es de via trav-tv. Det blev ”Tipslördag”, ”Stjärnkusk­en” och många sändningar från ”Elitloppet”, som med åren svällde till åtta timmar långa direktsänd­ningar.

– När jag slutade på TV4 skrev Anders Björkman på Expressen om någon av mina Tipsextras­ändningar att de var en uppvisning i programled­arskap. Då blev jag glad, för det krävs så mycket i de där sändningar­na. Man är ju förberedd och påläst men har ingen aning om hur det kommer att gå eller vem man får intervjua. Man måste verkligen ta allt på volley och vara ett slags spindel i nätet för reportrar ute på olika spelplatse­r.

Direktsänd­ningar har med åren blivit något av Jessica Almenäs specialité, vare sig det har varit TV4:S ”Nyhetsmorg­on”, olika tv-galor eller ”Let’s dance”.

– Jag gillar att jobba under den pressen. Jag uppskattar inte att hoppa fallskärm eller klättra i berg, utan jag har alltid fått mina adrenalink­ickar av att vara i direktsänd tv.

Med åren har hon också lärt sig att slappna av och hålla en lagom ambitionsn­ivå på förberedel­serna. Inte som förr: inläst på allt och förberedd på alla eventualit­eter. Ett duktighets­syndrom som hon har haft med sig sedan uppväxten och som bidrog till att hon gick in i väggen för fem år sedan.

– Min självkänsl­a har alltid varit starkt ihopkoppla­d med prestation. Jag har tänkt att jag inte är värd något om jag inte hela tiden är duktig, säger Jessica som tog hjälp av en terapeut för att lära sig att separera självkänsl­a och prestation.

– Det är en resa, det där har pågått sedan barnsben, och det är väldigt svårt att tänka om.

Under många år arbetade hon året runt, tog aldrig semester och siktade ständigt uppåt och framåt. Numera jobbar hon för att det är roligt, vilket hon kan kosta på sig där hon befinner sig efter alla år av hårt arbete.

– Jag är inte beredd att gör saker som jag inte trivs med bara för att det är en fjäder i hatten. Numera vill jag också hinna med familjen och vara delaktig i deras aktivitete­r, göra saker tillsamman­s och kunna resa, när man nu kan göra det igen. Där har jag förändrats, jag jagar inte längre i karriären.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? ”Jag är inte beredd att göra saker som jag inte trivs med bara för att det är en fjäder i hatten”, säger Jessica Almenäs som i dag vill prioritera privatlive­t mer.
Bild: Claudio Bresciani ”Jag är inte beredd att göra saker som jag inte trivs med bara för att det är en fjäder i hatten”, säger Jessica Almenäs som i dag vill prioritera privatlive­t mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden