Ttela

Jason Diakité får pris som årets påverkare

- Ann Edliden/tt

Jason ”Timbuktu” Diakité, Ibbi Chune Jogestrand och den avlidne Gösta Vestlund prisas för att ha verkat i Fryshuset-grundaren Anders Carlbergs anda.

Jason Diakité får priset som ”årets påverkare”. I motivering­en nämns bland annat att han ”stått upp mot rasism och för mänskliga rättighete­r både som artist och medmännisk­a” och att ”han använder sin plattform som artist och offentlig person till att påverka i frågor som berör många människor.”

Priset för årets unga förebild, som i fjol gick till Greta Thunberg, går i år till Ibbi Chune Jogestrand, som var med och grundade Black lives matter-rörelsen i Stockholm under våren 2020.

Hederspris­et för livsgärnin­g gick i fjol till Hédi Fried och tilldelas i år postumt den avlidne Gösta Vestlund. Han var en svensk författare,

” I motivering­en nämns bland annat att han ’stått upp mot rasism och för mänskliga rättighete­r både som artist och medmännisk­a’.

debattör och folkbildar­e, verksam inom folkhögsko­levärlden som bland annat rektor. Hans dotter Nina Vestlund tar emot priset i en ceremoni på Fryshuset.

Det fjärde och sista priset går till Deqa Abukar och Amal Said som utnämns till ”årets revanschis­ter”. De är båda entreprenö­rer, Deqa Abukar har grundat nätverket Bling, för att få fler att starta företag i Kista, och Amal Said och hon har tillsamman­s grundat det kvinnliga affärsnätv­erket Womenisa. De belönades med utmärkelse­n Årets Selma i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden