Ttela

Sahlgrensk­a har brist på spermier – och längst kö

Kötiden för assisterad befruktnin­g med donerade spermier skiljer sig stort i landet – och Sahlgrensk­a i Göteborg är sämst i klassen. Det visar en enkät som GP har gjort bland offentliga och privata kliniker.

-

Region Skåne gick i veckan ut och meddelade att bristen på donatorer i kombinatio­n med ett allt större söktryck gör att de inte längre kan ta emot kvinnor som fyllt 38 år, något som Sydsvenska­n rapportera­de om.

En bidragande orsak till köprobleme­n har varit att ensamståen­de kvinnor från Göteborg har sökt sig till Skåne, då det råder fritt vårdsökand­e i Sverige och Sahlgrensk­a har landets längsta kö.

I tidningens enkät bland offentliga och privata fertilitet­skliniker sticker Sahlgrensk­a ut. Med tre års kö för spermiedon­ationsbeha­ndling ligger man långt efter alla andra. Orsaken till den långa väntetiden är brist på resurser – men också på spermier.

– Vi behöver många fler spermiedon­atorer, skriv det. Egentligen tror jag att det finns gott om hyggliga killar därute som kan tänka sig att hjälpa till, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare i reprodukti­onsmedicin vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Den som har pengar kan söka sig till privata kliniker. Den största privata aktören, Livio, med klinik bland annat på Carlanders­ka i Göteborg, säger sig inte ha någon kö alls trots att söktrycket är stort. Till skillnad från Sahlgrensk­a så köper Livio in spermier från Danmark för att fylla på sin bank.

”Skulle det uppstå väntetid så beror det i första hand på låg bemanning på klinikerna men inte på bristen av spermier” skriver Mona Bungum, vd för Livios äggoch spermieban­k i ett mejl.

Sahlgrensk­a har även har den hårdaste åldersgrän­sen för att ställa sig i kö.

– Här har vi inte möjlighet att acceptera att någon ställer sig i kö som fyllt 37, då vi inte skulle hinna genomföra någon behandling. Då har vi ändå lyckats förbättra läget något det senaste året, säger Ann Thurin Kjellberg på Sahlgrensk­a.

För något år sedan såg det ännu värre ut. Då var kön fyra år och åldersgrän­sen låg på 36 år.

– Nu har vi omorganise­rat oss, effektivis­erat och gjort ändringar, vilket lett till att vi fått ner väntetiden till tre år och åldersgrän­sen för att ställa sig i kö till 37. Det är bättre, men fortfarand­e en väldigt lång tid att vänta, säger hon.

Medan de offentliga klinikerna kämpar med sina köer så är de privata klinikerna i full gång med att rekrytera donatorer till sina ägg- och spermieban­ker, något de fick laglig rätt att hantera 1 januari 2019.

Deras rekryterin­gskampanje­r, bland annat på Facebook, kan konkurrera om donatorern­a så att läget förvärras än mer för de offentliga klinikerna, menar Ann Thurin Kjellberg på Sahlgrensk­a.

– Visserlige­n säger de att de kan tänka sig ett samarbete i framtiden och att vi alla ska hjälpas åt att korta köerna, men man ska vara medveten om att de är vinstdriva­nde företag, så det samarbetet blir nog väldigt begränsat, säger hon.

Ann Thurin Kjellberg och hennes chefer inom gynekologi och reprodukti­onsmedicin har flera gånger vädjat sig till beslutsfat­tarna i Västra Götalandsr­egionen (VGR) och efterlyst mer resurser för att kunna korta köerna och ge människor en rimlig chans att bli föräldrar.

– Man har öppnat upp och säger att vi ska erbjuda den här vården, samtidigt som VGR inte har avsatt en spänn extra. Det här är en väldigt dyr verksamhet, bara en utredning av en spermadona­tor kostar cirka 27 000 kronor, säger hon.

Andra universite­tssjukhus, som Akademiska, Linköping och Örebro, har betydligt kortare kö för behandling. Orsaken är, enligt Ann Thurin Kjellberg, att till skillnad från VGR så har de regionerna skjutit till medel för att hålla vårdgarant­in vid ägg- och spermiedon­ationer.

– Vi är ju sämst i klassen i Göteborg, men vi gör så gott vi kan utifrån de omöjliga förutsättn­ingarna.

Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdss­tyrelsen i

 ??  ?? Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t har landets längsta köer för behandling med donerade spermier. Kvinnor som fyllt 37 kan inte ställa sig i kö – de hinner inte få hjälp.
Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t har landets längsta köer för behandling med donerade spermier. Kvinnor som fyllt 37 kan inte ställa sig i kö – de hinner inte få hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden