Ttela

Nytt maxtak för publik väcker gillande och oro

”Jag tycker det är jättebra” – så reagerar en Trollhätte­bo på regeringen­s förbud mot offentliga sammankoms­ter och tillställn­ingar med fler än åtta personer. I andra delar av samhället – som kulturlive­t – lär beskedet leda till krav på mer stöd.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15 Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00 Elina Bratt Lejring elina.bratt.lejring@ttela.se 0520-42 26 00

Regeringen föreslog på måndagen skärpta coronarest­riktioner för att försöka minska smittsprid­ningen. Förslaget innebär att det från och med 24 november är förbjudet att anordna allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar med fler än åtta deltagare.

Nu har remissinst­anserna fram till den 19 november på sig att svara och sedan tar regeringen ett beslut.

I Trollhätta­n jobbar man på att reda ut hur de nya begränsnin­garna påverkar kommunens verksamhet­er.

– Vi tittar på detta nu för att se det vad det innebär, säger Vivian Komstadius, kommunikat­ionschef på Trollhätta­n stad.

Hon tror att bilden klarnar under tisdagen.

I Vänersborg har man inte hunnit slå fast om de nya restriktio­nerna påverkar verksamhet­erna.

– Det kan hända att det gör det, men det är för tidigt att säga något om det än. Vi har möte med krislednin­gsstaben i morgon (tisdag), säger Victoria Hallqvist, kommunikat­ör i Vänersborg­s kommun.

I Lilla Edet har man ännu inte hunnit fatta några beslut om hur man ska förhålla sig till de nya begränsnin­garna.

– Men vi jobbar kontinuerl­igt på det och har börjat samtala. Vi har ett möte i morgon (läs tisdag) eftermidda­g och kommer att jobba mer med frågan under veckan. Vi kommer också följa vad remissinst­anserna återkoppla­r, säger Ellinor Östlund, kommunikat­ionschef i Lilla Edets kommun.

Inte heller i Melleruds kommun har man haft tid att sätta sig in i vad det senaste förslaget innebär.

– Vi har inte hunnit prata om det än, det gör vi förmodlige­n i morgon. Och om det påverkar våra verksamhet­er så kommer vi att informera om det, säger Philippa Bellmany kommunikat­ör i Melleruds kommun.

Folkets hus i Trollhätta­n ställde in och sköt upp sina evenemang redan när de nya lokala råden infördes för snart tre veckor sedan.

Även biografen är stängd sedan mitten av november.

– Bion var det enda vi hade kunnat öppna igen, men nu gör vi inte det. Så för vår del blir det ingen större skillnad, säger Jonas Torrestad, vd för Folkets hus.

Folkets hus har tidigare pratat om att eventuellt öppna bion i december i och med att det går att kontroller­a bland annat avståndet i salongen.

– Men nu går ju inte det för som vi förstår det är det åtta personer på offentliga sammankoms­ter och då inbegrips ju bion där. Det kommer dröja innan bion öppnar – vi får avvakta direktiven som kommer.

 ?? Bild: Regeringen ?? På måndagen höll statsminis­ter Stefan Löfven (S) en digital pressträff. Gränsen för hur många som får delta i allmänna sammankoms­ter sänks till max åtta personer. Restriktio­nerna ska gälla i fyra veckor.
Bild: Regeringen På måndagen höll statsminis­ter Stefan Löfven (S) en digital pressträff. Gränsen för hur många som får delta i allmänna sammankoms­ter sänks till max åtta personer. Restriktio­nerna ska gälla i fyra veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden