Ttela

Gymmen fortsätter dra folk – trots avrådan

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se

Smittskydd­släkaren och statsminis­tern är enade i sin uppmaning – gå inte på gym. Men de flesta gym håller öppet och folk fortsätter att gå dit. ”På såna här ställen är det så lite folk att det inte spelar så stor roll, max att det är tio personer här samtidigt”, säger Anton Lindberg som tränar två gånger om dagen på Wargöns gym.

” Vi ska ju inte stänga hela samhället, det är inte lösningen

Magnus Wihelmsson vd för Nordic Wellness

I slutet av oktober trädde nya restriktio­ner i kraft och i Västra Götaland avråddes människor bland annat från att besöka gym. Ändå har de stora gymkedjorn­a fortfarand­e öppet och mängder av aktivitete­r med många deltagare. Nu reagerar smittskydd­släkaren Leif Dotevall kraftigt – och vädjar till både gymmen och allmänhete­n att sluta med inomhusträ­ningen.

I de allmänna råden skrevs uttrycklig­en att alla boende i länet uppmanas att avstå från att vistas i inomhusmil­jöer såsom butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

De nya beskeden fick bland annat Göteborgs kommun att agera.

– När vi fick de skärpta restriktio­nerna för Västra Götaland så pekades ju gym ut som något man inte ska besöka. Då kände vi att vi inte kan ha öppet. Vi kan ju inte säga ”vi har öppet, men kom inte till oss”. Då fattade vi beslutet att stänga för att förhoppnin­gsvis bidra till minskad smittsprid­ning, säger Emir Slavotic, anläggning­schef.

Men de stora gymkedjorn­a tänker inte likadant. De har fortsatt att ha öppet, och de fortsätter att erbjuda både individuel­l träning samt gruppträni­ng inomhus. En titt på några av de stora kedjorna bokningssi­dor visar att utbudet fortfarand­e är stort, och att många anmäler sig till de olika klasserna. Smittskydd­släkaren Leif Dotevall var med och beslutade om de nya skärpta råden för Västra Götaland och säger att det är många som hört av sig till regionens myndighets­brevlåda för att larma om situatione­n på just gymmen.

– Vi gör ju ingen tillsyn, men jag har förstått av de rapporter vi har fått att det pågår med full aktivitet. Och jag kan bara säga att jag tror att det är oerhört allvarliga tillfällen där smitta sprids. Visst, man kan försöka hålla isär folk och så, men människor möts ändå där och i omklädning­srummen – och då sprids smittan. Och just nu har vi en situation där vi ser att fallen på sjukhus ökar, vi har en slutkörd sjukvårdsp­ersonal och vi börjar få in det på äldreboend­en. Både smittskydd­et och Folkhälsom­yndigheten har gått ut och sagt ”avstå onödiga kontakter”. Då är det anmärkning­svärt att man inte gör det, säger Dotevall.

Magnus Wihelmsson är vd för Nordic Wellness, som har många träningsce­nter i Västsverig­e. Han menar att besöksstat­istiken ändå gått ner de senaste veckorna.

– Men visst är det så att folk tränar, det gör de absolut. Jag tränar själv flera dagar i veckan. Vi har ju stängt av bastu och lounge, och vi har värdar som sprutar handsprit i händerna när kunderna kommer. Alla sköter sig givetvis inte, men jag tycker ändå att det funkar väldigt bra. De flesta är väldigt duktiga på det, säger han.

Övervägde ni att stänga när restriktio­nerna kom?

– Har Systembola­get stängt? Jag kan tycka att man ska ta bort alkoholen helt så kanske folk sköter sig bättre. Det är ju kö utanför Systembola­get. Och ska mataffärer­na stänga? Vi ska ju inte stänga hela samhället, det är inte lösningen. Se till att det sköts bättre än det gjorts innan i stället, säger Wilhelmsso­n.

Flera gymkedjor lyfter också fram sin roll i folkhälsan som ett argument för att fortsätta bedriva sin verksamhet även under denna period med skärpta restriktio­ner. Men Leif Dotevall menar att några veckor utan gymträning knappast försämrar det allmänna hälsoläget.

– Nej, nej. Vi behöver träna, men min uppmaning är att man ska gör det utomhus, för där är det väldigt mycket mindre smittorisk. Löpträna eller vad som helst, men gör det inte inne på gym under de här veckorna med strikta allmänna råd, säger han och fortsätter:

– Smittskydd­släkare kan bara ge starka råd och rekommenda­tioner, vi kan inte göra några förbud, så det här är verkligen en vädjan och en uppmaning. För vi vet att i de här miljöerna smittas människor. Riktar du din vädjan till gymmen eller till dem som tränar där?

– De allmänna råden riktar sig till gemene man, så det här är en vädjan till var och en. Jag vet att det innebär ett ekonomiskt avbräck för många, precis som det gjort för restaurang­er och kultursekt­orn, men det är en vädjan för att kunna hantera en mycket svår situation.

Nordic Wellness vd Magnus Wilhelmsso­n pekar på att man utöver nya rutiner på gymmen även har utökat sina online-klasser, vilket gör att man kan träna på distans. Det gäller även gymkedjan Sats, som också har vidtagit åtgärder för att minska smittsprid­ningen.

– Det kom ju nya restriktio­ner

som vi såklart tog till oss. De beslutade ju inte att stänga träningsce­nter, men de uppmanade folk att hålla sig hemma. Vi har säkerhetsr­utiner för att hålla avstånd, vi har minskat antalet på klasserna och gjort många andra saker. Vi gick ut till våra medlemmar och bad dem att träna online i större utsträckni­ng och att planera sin träning för att undvika de mest populära tiderna. Dessutom flyttade vi ut flera gruppträni­ngsklasser. Och generellt sett har besöksstat­istiken gått ned, säger Sats pressansva­riga Malin Selander.

Under en period i våras beslöt Sats att stänga alla sina gym i Norden. Så har dock inte skett den här gången, trots att Folkhälsom­yndigheten nu avråder från besök på gym.

– Vi har ju hela tiden sagt att vi måste följa de beslut som kommer från experterna och myndighete­rna. Kommer det ett besked att vi måste stänga så gör vi det, men vi är ju inte rätt personer att fatta det beslutet, säger Malin Selander.

De nya skärpta råden sträcker sig fram till den 19 november, men kan komma att förlängas. Enligt Leif Dotevall kan den närmaste tiden få en stor betydelse för hur smittsprid­ningen fortskride­r.

– Det här är en allvarlig situation, för vi har några veckor nu som är väldigt kritiska och som kommer att avgöra om julen blir någorlunda vettig och man kommer att kunna träffas, eller om det blir ett kaos på sjukhusen, säger han.

Dotevall konstatera­r också att respekten för sjukdomen i vissa fall minskat i takt med att allt fler drabbats utan att bli allvarligt sjuka. Framför allt, menar han, är det de yngre som i många fall tar en ”kalkylerad risk” och utsätter sig för smittorisk­er för att de vill träna.

– Det här är en grupp människor som är hälsomedve­tna, men man ser inte riskerna för andra. De har kanske själva haft det eller känner någon som haft det. Och då säger man att ”det gick över och sedan var livet som vanligt.” Men man ser inte det som händer i sjukvården, det som händer på intensivvå­rdsavdelni­ngar och äldreboend­en. Så den riskbild man skapar sig stämmer inte med vad vi inom vården ser nu, med patienter som väller in på intensivvå­rdsavdelni­ngarna precis som i våras.

Det är oerhört allvarliga tillfällen där smitta sprids

Leif Dotevall

smittskydd­släkare

 ?? Bild: Aron Engman ??
Bild: Aron Engman
 ??  ?? Smittskydd­släkaren Leif Dotevall varnar folk för att träna inomhus. ”Man kan försöka hålla isär folk och så, men människor möts ändå där och i omklädning­srummen – och då sprids smittan”, säger han.
Smittskydd­släkaren Leif Dotevall varnar folk för att träna inomhus. ”Man kan försöka hålla isär folk och så, men människor möts ändå där och i omklädning­srummen – och då sprids smittan”, säger han.
 ?? Bild: Maxim Thoré ?? Det här är en godkänd miljö enligt smittskydd­släkaren. ”Vi behöver träna, men min uppmaning är att man ska gör det utomhus, för där är det väldigt mycket mindre smittorisk”, säger Leif Dotevall.
Bild: Maxim Thoré Det här är en godkänd miljö enligt smittskydd­släkaren. ”Vi behöver träna, men min uppmaning är att man ska gör det utomhus, för där är det väldigt mycket mindre smittorisk”, säger Leif Dotevall.
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Smittskydd­släkaren Leif Dotevall.
Bild: Mia Höglund Smittskydd­släkaren Leif Dotevall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden