Ttela

Intensiv jakt på mer iva-personal

- Jens Bornemann

Antalet smittade ökar dramatiskt och även antalet covidpatie­nter på sjukhusen har gått upp. Det riskerar att leda till personalbr­ist inom intensivvå­rden. – Med befintlig personal är det närmast omöjligt, säger Olaf Gräbel på Östra sjukhuset i Göteborg.

På fredagen fanns 171 patienter med konstatera­d covid-19-smitta på sjukhusen i Västra Götalandsr­egionen, varav 26 på en intensivvå­rdsavdelni­ng.

Det är fortfarand­e en bra bit kvar till de högsta siffrorna från i våras. Men utveckling­en är ändå bekymrande, enligt Olaf Gräbel, som är tillförord­nad verksamhet­schef för anestesi, operation och intensivvå­rd på Östra sjukhuset i Göteborg.

– Personalen är fantastisk. Det finns en otroligt stor vilja att hjälpa patientern­a och det är jag säker på att vi klarar av det. Men jag är väldigt orolig för hur personalen mår, säger han.

– När vi inte ens har återhämtat oss från första gången, hur ska vi då återhämta oss andra gången?

Ur medicinsk synvinkel finns många viktiga lärdomar från covid-arbetet under våren och sommaren. Det har bland annat gjort att vårdtidern­a i intensivvå­rden minskat.

En läxa från våren är också att personalen måste kunna växla mellan den mer betungande covid-vården och vanlig intensivvå­rd.

Men det ändrar inte faktumet att det behövs mer personal, inte minst till intensivvå­rden, konstatera­r Olaf Gräbel.

– Vi planerar för en stegvis upptrappni­ng. Men ett problem, för hela regionen, är att vi inte har så mycket mer iva-personal, säger han.

– Därför försöker vi återaktive­ra dem som bytt yrke, som blivit kanske kommunikat­örer, administra­törer eller annat. Vi försöker att få tillbaka dem och träna upp dem i vårt simulatorc­entrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden