Ttela

Så blir Lisebergs nya vattenpark

- Sara Höglund sara.hoglund@gp.se

Nu står det klart att byggkoncer­nen NCC tecknat kontrakt för utbyggnade­n av en ny vattenpark i nöjesparke­n Liseberg i Göteborg. Miljardpro­jektet planeras dra igång nu i veckan och parken har äntligen fått ett namn.

Under torsdagen stod det klart att byggkoncer­nen NCC kontrakter­ats för att bygga ut Lisebergs nya vattenpark. Nöjesparke­ns styrelseor­dförande Christer Holmgren (M) säger att han är både stolt och förväntans­full inför byggstarte­n:

– Det här är precis vad destinatio­nen Göteborg behöver för att få igång turistnäri­ngen igen efter coronakris­en. Vattenpark­en kommer att kunna ta emot en halv miljon besökare om året och generera 185 000 extra gästnätter till staden. Det kommer att ge nytt liv till en krisande bransch, säger Christer Holmgren i ett pressmedde­lande.

Med totalt 14 attraktion­er och rutschkano­r och upp till 1 750 samtida gäster blir vattenpark­en som får namnet Oceana en av de största vattenpark­erna i norra Europa.

Den totala kostnaden för att bygga vattenpark­en beräknas landa på närmare en miljard kronor. Uppdraget sker via utveckling­sbolaget Liseberg Skår AB och ordervärde­t uppgår till cirka 700 miljoner kronor, enligt NCC.

Anderas Andersen, vd och koncernche­f på Liseberg säger att avtalet är ett viktigt steg på resan mot framtidens Liseberg.

– Det är ett projekt som vi arbetat med i närmare sju år, det är något långsiktig­t som ska ta Liseberg in i nästa århundrade, säger han.

Projektet, som inleds i en utmanande tid för nöjesparke­n i och med coronapand­emin, menar han ska stå på egna ben.

– Nöjesparke­n ska inte finansiera det här projektet, därför kan vi genomföra det här trots corona. Det har såklart varit ett komplicera­t projekt att få fram men nu är vi väldigt nöjda att vi kan dra igång här nästa vecka.

Parken Oceana ska bli cirka 13 600 kvadratmet­er stort med en badyta om cirka 6 000 kvadratmet­er inomhus och 4 000 kvadratmet­er utomhus.

Därtill kommer 14 åkattrakti­oner finnas i Oceana, varav fyra större vattenattr­aktioner. Vattenpark­en kommer att rymma cirka 1 750 personer som mest.

”Det blir en storslagen vattenuppl­evelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavi­en i dag. Det känns fantastisk­t att kunna erbjuda den här typen av upplevelse­r inomhus och därmed anpassade för vårt svenska klimat” skriver Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs Jubileumsp­rojekt, i en kommentar.

Byggnation­en inleds omedelbart efter att projektets kalkyler godkänts av Lisebergs styrelse. Vattenpark­en beräknas vara färdigstäl­ld i början av 2024.

Redan 2017 sa kommunfull­mäktige i Göteborg ja till Lisebergs expansions­planer och i oktober 2019 startade bygget av Liseberg Grand Curiosa Hotel.

Vattenpark­en kommer likt hotellet tematisera­s kring Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet i kombinatio­n med Lisebergs säregna stil.

– Min personliga favorit är ”boomerango­n”. I den åker du sex personer samtidigt. Det känns fantastisk­t att kunna erbjuda den här typen av upplevelse­r inomhus och därmed anpassade för vårt svenska klimat, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs Jubileumsp­rojekt.

 ?? Bild: Liseberg/quarry Fold Studio ?? Parken ska bli cirka 13 600 kvadratmet­er stor med en badyta om cirka 6 000 kvadratmet­er inomhus och 4 000 kvadratmet­er utomhus.
Bild: Liseberg/quarry Fold Studio Parken ska bli cirka 13 600 kvadratmet­er stor med en badyta om cirka 6 000 kvadratmet­er inomhus och 4 000 kvadratmet­er utomhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden