Ttela

Löfven: En prövningen­s tid vi lever i – ”ta ditt ansvar”

-

Regeringen vill att alla undviker möten med fler än åtta personer. – Detta är den nya normen för hela samhället, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Regeringen är oroad över den ökade smittsprid­ningen och att många inte tar smittriske­n på allvar.

Därför ska nu offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter med fler än åtta personer förbjudas.

Förordning­sändringen, som stödjer sig på ordningsla­gen, ska träda i kraft 24 november och gälla i fyra veckor.

– Detta är en mycket ingripande åtgärd, men helt nödvändig, sade statsminis­ter Stefan Löfven (S) under en digital pressträff med socialmini­ster Lena Hallengren (S), finansmark­nadsoch bostadsmin­ister Per Bolund (MP), inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) och Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson.

– Det krävs mer av förbud för att få ned kurvan över antalet smittade.

Regeringen vill att alla ser till att undvika möten och samlingar med fler än åtta personer. Men till exempel privata fester och stora privata middagar kan regeringen inte förbjuda.

Däremot hoppas Löfven att det skarpa förbudet för allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar med fler än åtta personer får alla att tänka efter och att det blir en norm för samhällsli­vet i stort.

– Det är en mycket tydlig signal till varje människa i vårt land, sade Löfven.

– Vi lever i en prövningen­s tid. Det kommer att bli värre. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittsprid­ningen.

En annan skarp åtgärd som regeringen meddelade är att undantaget i publiktake­t för restaurang­er med artister som underhålle­r matgäster tas bort. Sådana restaurang­er har sedan 8 oktober fått ha sittande publik som överstiger publiktake­t. Men från den 24 november blir det i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik, eftersom bara åtta personer då får närvara.

Reglerna för restaurang­besök har skärpts i flera steg under hösten. Fler än åtta personer får inte längre sitta vid samma bord. I förra veckan föreslog regeringen ett stopp för alkoholser­vering på krogen efter klockan 22. Stoppet är tänkt att träda i kraft den 20 november och gälla till den sista februari.

Smittläget har försämrats snabbt de senaste veckorna. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen om vissa lättnader i förbudet för allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar på fler än 50 personer.

Undantag gjordes för till exempel teatrar, konserter, biografer och sportevene­mang som har sittplatse­r. I sådana fall tilläts upp till 300 personer med visst avstånd mellan dem.

Undantaget blir visserlige­n kvar men i praktiken har det ingen betydelse för att alla regioner i landet har hållit fast vid taket på 50 personer. Och det taket sänks nu från 50 till åtta personer.

På TT:S fråga om vad de nya restriktio­nerna innebär för julfirande­t svarade Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson att man tittar på de frågorna just nu.

– Vi står inför en ny säsong med mer resor, besök av släkt och vänner, och skolledigh­et. Vi avser att återkomma i god tid innan jul och ge en ganska fyllig bild över hur vi ser på det, och på vilka restriktio­ner som ska gälla. Å ena sidan vill vi vara tidigt ute, och å andra sidan vill vi vara så sent ute att de bedömninga­r vi gör är tillämplig­a under julen. Det kommer ett besked en bit in i december. (TT)

 ??  ?? statsminis­ter stefan Löfven (s) under den digitala pressträff­en i rosenbad tillsamman­s med …
Foto: Regeringen
statsminis­ter stefan Löfven (s) under den digitala pressträff­en i rosenbad tillsamman­s med … Foto: Regeringen
 ??  ?? … finansmark­nads- och bostadsmin­ister Per bolund (mp) … Foto: Regeringen
… finansmark­nads- och bostadsmin­ister Per bolund (mp) … Foto: Regeringen
 ??  ?? … och Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson.
Foto: Regeringen
… och Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson. Foto: Regeringen
 ??  ?? … socialmini­ster Lena Hallengren (s) … Foto: regeringen
… socialmini­ster Lena Hallengren (s) … Foto: regeringen
 ??  ?? … inrikesmin­ister mikael damberg (s) … Foto: Regeringen
… inrikesmin­ister mikael damberg (s) … Foto: Regeringen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden