Ttela

”Sluta skjut” kan spridas i landet: Vi ser effekt

-

Specialsat­sningen i Malmö mot grovt våld i kriminella miljöer har fungerat så bra att fler svenska städer kan stå på tur. Den kallas Sluta skjut och har varit igång i Malmö sedan 2018. Nu letar Brottsföre­byggande rådet efter fler kommuner som vill vara med.

– Från polisens sida ser vi en effekt av detta, säger Malmös polismästa­re Stefan Sintéus.

En första utvärderin­g av Sluta skjut som gjorts av Malmö universite­t visar att det fungerat att införa en amerikansk strategi i en svensk stad, men att det krävs anpassning­ar till de lokala förutsättn­ingarna, till exempel den svenska sekretessl­agstiftnin­gen.

Den andra delen av utvärderin­gen, som visar vilken effekt strategin haft på det grova våldet, blir inte klar förrän i januari.

– Det finns indikation­er på att skjutninga­rna har gått ner i Malmö, säger Karin Svanberg, enhetschef vid Brottsföre­byggande rådet.

Trots att effekten av Sluta skjut inte är färdiganal­yserad har Brottsföre­byggande rådet bjudit in kommuner som har problem med skjutninga­r och sprängning­ar till ett möte, för att ta reda på om fler vill haka på.

Projektet bygger på en amerikansk strategi som kallas Group Violence Interventi­on, som går ut på ”fokuserad avskräckni­ng”.

De individer som är mest drivande i det grova våldet i en stad ska nås av ett tydligt budskap: Våldet måste få ett slut. För den som fortsätter blir det hårda konsekvens­er, både för individen och den gruppering han ingår i. Detta kombineras med erbjudande om stöd till dem som vill lämna kriminalit­eten.

I Malmö har kommunen, kriminalvå­rden och polisen drivit Sluta skjut tillsamman­s. Fyra olika gruppering­ar eller löst sammansatt­a nätverk har varit i fokus.

– För dem som har valt att fortsätta ingå i den mest våldsamma gruppering­en har vi hållit vad vi lovat, nämligen att arbeta med sanktioner mot de här personerna, säger Stefan Sintéus.

Han pekar på att 18 personer från nätverket suttit frihetsber­övade och att åtta av dem gör det fortfarand­e.

Samtidigt har fler personer vänt sig till Malmö stads avhopparve­rksamhet sedan Sluta skjut inleddes. (TT)

” Med den lutning vi har på kurvan når vi samma läge om två veckor. Fredrik Elgh, professor i virologi, sade i Agenda i SVT att Sverige är på väg att få lika många coronapati­enter inlagda på sjukhus som det var i april, när det var som flest. ”Det är jätteallva­rligt med den här snabba ökningen som vi inte vet när den ska toppa”, sade Jan Albert, professor i smittskydd. (TT)

 ?? Foto: Johan Nilsson/tt ?? stefan sintéus, polismästa­re i malmö.
Foto: Johan Nilsson/tt stefan sintéus, polismästa­re i malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden