Ttela

Foi-forskaren: Uppgiftern­a om Usa-spioneri är osäkra

-

DANMARK/USA

Uppgiftern­a om att den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n ska ha försökt spionera på försvarsko­ncernen Saab väcker stort intresse. – Det viktiga här är att inte göra några ogenomtänk­ta utspel, utan att först ta reda på sanningsha­lten, säger Björn Ottosson vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

Den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n NSA har försökt spionera på bland annat försvarsko­ncernen Saab, rapportera­de Danmarks Radio på söndagen. Uppgiftern­a kommer från flera anonyma källor, bland annat en visselblås­are i Forsvarets efterretni­ngstjenest­e, den danska motsvarigh­eten till Försvarets radioansta­lt (FRA).

NSA:S syfte ska enligt rapportern­a ha varit att skaffa informatio­n om Saabs Jas Gripenplan i samband med att Danmark skulle köpa nya stridsflyg­plan för några år sedan. Gripen var då en av konkurrent­erna till amerikansk­a F35, som till slut vann uppdraget 2016.

Men det är svårt att bedöma upplysning­arnas riktighet eftersom källskydde­t är starkt, säger Björn Ottosson, forskare vid FOI.

– Olika källor kan ju ha olika grad av trovärdigh­et och det är väldigt svårt att bedöma om det här är en trovärdig källa eller inte.

Saabs kommentar till uppgiftern­a kom i söndags kväll:

”Utifrån de knapphändi­ga uppgifter som SVT presentera­t för oss samt det som går att läsa i dansk media, kan vi inte utesluta att aktörer i den här frågan har en egen underrätte­lseagenda i syfte att skapa konflikt. Informatio­nen vi får går inte ihop. Det gör att Saab i detta läge inte vill kommentera frågan närmare eller kan bedöma om det är vår sak att uttala oss.”

Enligt Björn Ottosson är det viktigt att inte gå händelsern­a i förväg utan att i stället ta reda på mer. Hypotetisk­t kan det, enligt honom, handla om felaktiga uppgifter som släpps för att skada relationen mellan Sverige och USA eller mellan Danmark och USA.

– Om det här eventuellt är fejk, om det är någon annan som ligger bakom, så har de lyckats om vi spekulerar i det här. Det är att gå för snabbt fram.

Han säger att det är rimligt att anta att många stater, bland dem USA, vill ha informatio­n om andra staters försvar och försvarsin­dustri.

– Det vore naivt att tro att till exempel USA inte på olika sätt försöker ha koll på andra nationers försvarsma­kter och försvarsin­dustrier. Det gör man oavsett om de är fiender, vänner eller samarbetsp­artners, säger Björn Ottosson, som är noga med att poängtera att han inte kan kommentera det enskilda fallet.

Säkerhetsp­olisen, som tagit del av medieuppgi­fterna, konstatera­r att det pågår olika typer av angrepp och hot mot Sverige hela tiden och att det har blivit vanligare de senaste åren. (TT)

 ?? Foto: Johan Nilsson/tt ?? Två JAS 39C Gripen under en uppvisning i luftstrid vid en flygdag på F17 i Kallinge 2019.
Foto: Johan Nilsson/tt Två JAS 39C Gripen under en uppvisning i luftstrid vid en flygdag på F17 i Kallinge 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden