Ttela

Rapport: Kommuner bakom social dumpning

-

SAMHÄLLE

Många kommuner har tagit emot socialt utsatta personer som påverkats att flytta från sina tidigare hemkommune­r. Så lyder slutsatsen i en ny rapport från Statskonto­ret där så kallad social dumpning kartlagts.

I början av året bjöd civilminis­tern in 19 av de mest drabbade kommunerna och lovade att frågan om den sociala dumpningen ska utredas. Från norr till söder har många av landets kommuner vittnat om hur socialt utsatta, utan egen försörjnin­g och bostad, plötsligt dyker upp och behöver hjälp med försörjnin­g. I den enkätunder­sökning som TT genomförde i slutet av förra året uppgav drygt 70 procent – 113 kommuner – av totalt 159 svarande att de upplever att socialt utsatta människor kan ha uppmuntrat­s – till och med hänvisats – att söka bostad hos dem i stället för i hemkommune­n. Siffran var högre – 79 procent – bland dem som definierar sig som landsbygds eller glesbygdsk­ommun.

I rapporten föreslås nu att länsstyrel­serna får i uppdrag att se till så att kommunerna börjar samverka så att fenomenet motverkas, uppger

Statskonto­ret i ett pressmedde­lande. Enligt myndighete­n är den viktigaste faktorn bakom problemet den varierande tillgången på bostäder

– och en brist bidrar till att vissa kommuner enbart erbjuder bostad för nyanlända under de första två åren då staten står för etablering­sersättnin­g. Därefter kan den som inte lyckats hitta egen bostad bli tvungen att skaffa bostad utanför sin hemkommun.

Enligt Statskonto­rets rapport kräver också åtskilliga kommuner att den som får försörjnin­gsstöd måste söka bostad utanför kommunen – krav som det nu föreslås att Socialstyr­elsen ser till att sätta stopp för i sina allmänna råd. (TT)

 ?? Foto: Mats Andersson/tt ?? En rad kommuner vittnar om hur socialt utsatta som behöver någonstans att bo hänvisas till gles- och landsbygd – som här i samhället Herrskog i Kramfors kommun.
Foto: Mats Andersson/tt En rad kommuner vittnar om hur socialt utsatta som behöver någonstans att bo hänvisas till gles- och landsbygd – som här i samhället Herrskog i Kramfors kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden