Ttela

Coronaviru­set som en ”eldstorm” genom USA

-

USA

Från tio till elva miljoner bekräftade fall av covid-19 på mindre än en vecka. Coronaviru­set löper amok i USA – där nya restriktio­ner införs i hopp om att vända utveckling­en.

Den 9 november passerade USA tio miljoner bekräftade fall av covid19. I söndags tippade räkneverke­t hos universite­tet Johns Hopkins över till elva miljoner.

Så snabbt har USA aldrig registrera­t en miljon nya fall under pandemin.

Minst 45 delstater rapportera­de fler fall under förra veckan än den föregående.

I genomsnitt dör 900 personer om dagen och snart har en kvarts miljon människor avlidit i USA sedan de smittats av viruset.

–Vi har en eldstorm av coronaviru­s över hela landet. Det handlar inte om en eller två problemhär­dar, utan om hela landet, säger Leana Wen, akutläkare och gästprofes­sor vid Milken School of Public Health vid George Washington University till tvbolaget CNN.

För att bromsa smittsprid­ningen inför delstater och städer nya åtgärder och restriktio­ner. I USA:S tredje största stad Chicago uppmanas invånarna att i största möjliga mån stanna hemma. Och i den största staden – New York – väntar nya regler för barer och restaurang­er.

I delstaten Washington får barer och restaurang­er inte längre servera gäster inomhus och utomhus får sällskap bestå av max fem personer. Gym, biografer, museum och bowlinghal­lar måste hålla stängt i fyra veckor och nya restriktio­ner gäller för de som vill träffa någon från ett annat hushåll inomhus.

– I dag är den farligaste dagen för folkhälsan i vår delstats historia de senaste hundra åren, sade Washington­s guvernör Jay Inslee när han tillkännag­av restriktio­nerna.

– En pandemi rasar i vår delstat. Om vi inte får den under kontroll så kommer det att resultera i kraftigt överbelast­ade sjukhus och bårhus.

I Michigan har virusfalle­n fördubblat­s de senaste veckorna och delstaten befinner sig ”vid avgrunden”, enligt guvernören Gretchen Whitmer. Michigan riskerar 1 000 dödsfall i veckan om inte åtgärder vidtas, varnar hon.

Från och med i morgon måste gymnasiesk­olor och universite­t i Michigan gå över till distansund­ervisning och restaurang­er får inte längre servera mat inomhus.

Delstatern­a Oregon och New Mexico har skärpt sina restriktio­ner. Och såväl Texas som Kalifornie­n har passerat en miljon virusfall – vilket är fler än länder som exempelvis Tyskland, Sydafrika och Polen har nationellt.

USA:S ledande smittskydd­sexpert Anthony Fauci har beskrivit de rapportera­de framgångar­na när det gäller att ta fram ett covidvacci­n som ett ljus i tunneln.

– Hjälp är på väg, sade han till CNN i helgen. (TT)

 ??  ?? ”Var försiktiga” lyder uppmaninge­n utanför en biograf i Olympia i delstaten Washington.
Foto: Ted S Warren/ap
”Var försiktiga” lyder uppmaninge­n utanför en biograf i Olympia i delstaten Washington. Foto: Ted S Warren/ap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden