Ttela

Eu-vän vann val i Moldavien – Putin gratulerar

-

MOLDAVIEN

Den Eu-vänliga utmanaren Maia Sandu vann presidentv­alet i Moldavien. Hennes mer Rysslandsi­nriktade rival Igor Dodon säger att han ska överklaga resultatet – men Vladimir Putin gratulerar.

”Jag förväntar mig att ni som statschef arbetar för konstrukti­v utveckling av våra länders relationer”, skriver den ryske presidente­n Putin i ett gratulatio­nstelegram till Sandu, som även lagts ut på Kremls webbplats.

Resultatet ses dock som ett bakslag för Ryssland, som ser det lilla landet vid Svarta havet som en del av sin intressesf­är. Inför valet rådde Putin moldaverna att rösta på Dodon.

Och innan Putin hann gratulera hade Dodon gått ut med tvivel kring resultatet.

– Jag gratulerar preliminär­t min motståndar­e Maia Sandu. Var vänliga att notera att det är preliminär­t, sade han på en presskonfe­rens, rapportera­r nyhetsbyrå­er från Chisinau.

Dondu hävdar att allt inte gått rätt till, och lovar att överklaga valresulta­tet till Moldaviens valkommiss­ion och konstituti­onsdomstol. Men tillade:

– Om de bekräftar resultatet i valet så är det inte mer med det, då vänder vi blad.

Den 48åriga förra premiärmin­istern Maia Sandu fick enligt valkommiss­ionen nästan 58 procent av rösterna, jämfört med drygt 42 procent för den 45årige sittande presidente­n Igor Dodon.

Utanför opposition­ens högkvarter Chisinau samlades under natten anhängare till Sandu, rapportera­de medier i huvudstade­n.

– Ett land för ungdomar, skanderade de.

Sandu har arbetat på Världsbank­en och var under en kort period förra året premiärmin­ister, innan hon avsattes i en misstroend­eomröstnin­g.

– Vi har möjlighet att straffa de som rånade er, som tryckte ner er i armod och tvingade er att lämna era hem, sade hon i slutet av valrörelse­n.

Missnöjet var tydligt hos många väljare som intervjuad­es i samband med valet.

– Korruption­en finns överallt, i sjukvården, inom det juridiska systemet, säger Viktoria, en advokat som röstat för Sandu men som misstänker valfusk, till nyhetsbyrå­n AFP. (TT)

 ??  ?? Moldaviens tillträdan­de president Maia Sandu röstade i söndagens val. Foto: AP
Moldaviens tillträdan­de president Maia Sandu röstade i söndagens val. Foto: AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden