Ttela

Nya uppgifter om mystiskt ljussken

- Jörn Spolander

Den rymdsten som lyste upp natthimlen över stora delar av Sverige förra lördagen kan ha vägt närmare nio ton – ungefär tio gånger mer än astronomer­na först trodde. Nu hoppas många på att kunna hitta splitter på marken.

– Det här är den största boliden som har träffat Sverige på flera decennier, säger Erik Stempels, forskare vid institutio­nen för fysik och astronomi vid Uppsala universite­t, till SVT Nyheter.

Det var förra lördagen som natthimlen över hela Västmanlan­d och delar av Uppsala län plötsligt lystes upp av ett kraftigt ljussken vid 22.30-tiden. Tre meteorkame­ror i Norge visade att det rörde sig om en extra ljusstark meteor – en bolid – som kommit in i jordens atmosfär och börjat brinna.

Enligt astronomer­nas första uppskattni­ngar borde boliden ha vägt omkring 800 kilo. Men nu har data samlats in från fler kameror, som pekar på att stenen var betydligt större. Forskare vid amerikansk­a Nasa meddelar att den kan ha vägt 9700 kilo. Europeiska forskare är mer blygsamma och gissar på cirka 5500 kilo. Beräkninga­r pågår fortfarand­e.

Stenen exploderad­e cirka 18 kilometer ovanför marken, mellan Västerås och Uppsala. Med stor sannolikhe­t kan det gå att hitta splitter på marken.

– Det är folk på väg hit för att leta, bland annat från Tyskland. Och då har vi ännu inte hittat något. Jag vet att man i Norge vill komma, men gör det inte på grund av karantänre­gler, säger Eric Stempels.

Föreningen Örebro Astronomi upplyser på sin Facebooksi­da om att bitar som ligger i marken, eller kräver verktyg för att tas fram, tillhör markägaren. De som hittar meteoritli­knande föremål ombeds att först lämna in dem till Naturhisto­riska riksmuseet för analys. Därefter kan de återfås.

 ?? Bild: Vidar Ruud ?? Rymdstenen som lyste upp natthimlen över delar av Sverige förra lördagen var betydligt större än forskarna först trodde. Arkivbild på normal natthimmel.
Bild: Vidar Ruud Rymdstenen som lyste upp natthimlen över delar av Sverige förra lördagen var betydligt större än forskarna först trodde. Arkivbild på normal natthimmel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden