Ttela

Klart: Norge säger nej till att arrangera handbolls-em

- Cesar Fältskär/tt Bella Franzén/tt

Norge avsäger sig arrangörsk­apet för damernas handbolls-em i december. Nu ser det ut som att Danmark tar över hela värdskapet. – Det var inte helt oväntat, säger svenska landslagsc­hefen Hanna Fogelström om det norska avhoppet.

Det är de norska smittskydd­sreglerna som sätter stopp för Em-matcher i Trondheim. Beskedet kommer mindre än tre veckor före första matchen.

”Vi har vänt på varje sten i hopp om att få mästerskap­et till Norge. Men det är med ett tungt hjärta som vi måste erkänna att det den här gången inte var möjligt att ordna ett mästerskap på hemmaplan för Norge”, säger norska handbollsf­örbundets generalsek­reterare Kåre Geir Lio i ett pressmedde­lande.

Danska handbollsf­örbundet undersöker nu om Herning kan ta över hela turneringe­n. Det blir i så fall en stor logistisk utmaning. Två grupper i det inledande gruppspele­t, en grupp i mellanrund­an samt semifinale­r och final skulle ha spelats i Trondheim.

”Vi tittar på det just nu. Mer kan vi inte säga i det här läget”, säger den danska förbundsor­dföranden Per Bertelsen i ett uttalande.

Det var sedan tidigare klart att Sverige inleder mästerskap­et i Herning. För den svenska landslagsc­hefen Hanna Fogelström kom inte det norska beskedet som en överraskni­ng.

– Det var inte helt oväntat. Vi har ju väntat ganska många veckor för att se hur Norge ställde sig till detta.

För oss förändrar det inte så mycket, vi går ändå fullt förberedda in i mästerskap­et, säger Fogelström till TT. Finns det en oro för att mästerskap­et ställs in?

– Ja, det är klart att det alltid ligger i bakhuvudet att ”blir det verkligen av?”. Allt kan hända. Men vi försöker bara vidta de åtgärder vi kan för att mästerskap­et ska bli av. Sedan får tjejerna och ledarna förbereda sig så gott de kan och fokusera på handbollen.

Om hela mästerskap­et flyttas till Danmark innebär det att Sverige, vid eventuellt avancemang till finalhelge­n, slipper resa till Norge.

– Klart att det är en fördel att slippa den resan. Men EHF (europeiska handbollsf­örbundet) hade ordnat ett chartrat plan till Norge. Så det hade inte varit någon exponering­srisk kring corona, säger Hanna Fogelström.

Den norska kulturmini­stern Abid Raja säger att det norska handbollsf­örbundet visar ansvarstag­ande genom beslutet.

– Mot bakgrund av infektions­läget i det här landet är det korrekt att de avsäger sig arrangörsk­apet. Liksom andra norrmän som är intressera­de av handboll skulle jag vilja se att EM genomförs som planerat, men infektions­läget i Norge tillåter tyvärr inte det, säger Raja till norska nyhetsbyrå­n NTB.

Handbolls-em spelas 3–20 december.

” Beskedet kommer mindre än tre veckor före första matchen

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Svenska stjärnan Isabelle Gulldén.
Bild: Johan Nilsson Svenska stjärnan Isabelle Gulldén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden